Namibija – turizam u razvoju

ponedjeljak, 30. svibnja 2016.

Na ulasku u Namibiju prešli smo u autobus namibijske turističke agencije. Prva stvar koja nas je iznenadila bio je vozač i vodič, jedna osoba u dvije uloge.

Namibija – turizam u razvoju

Zove se Werner i Nijemac je. Budući da su Nijemci 30-ak godina vladali Namibijom (od 1884. do 1915.), i danas dio stanovništva (i to obrazovaniji i bogatiji dio) čine Nijemci. U nedostatku stručnih turističkih djelatnika često jedna osoba obavlja dva posla.

Još jedno (prilično neugodno) iznenađenje dočekalo nas je na samom graničnom prijelazu. Naš vozač-vodič obavijestio nas je da svoje kofere moramo iskrcati jer je autobus navodno pretežak za namibijske ceste te ćemo putovanje (privremeno?!) morati nastaviti bez kofera. Iskrcao nas je na prvoj sljedećoj benzinskoj postaji te rekao da ga čekamo dok ne dođe s koferima. Objasnio nam je da se zapravo radi o koruptivnom ponašanju, tj. da policajci na granici žele novac kako bi propustili autobus, a kad ga ne dobiju, postavljaju razne čudne zahtjeve (kao na primjer u našem slučaju da je autobus pretežak).

Prošla su dva i pol sata dok se naš Werner nije vratio. Dva i pol sata ispunjenih strahom da više nikad nećemo vidjeti svoje stvari, a upitnim nam se činio i naš skori povratak u Hrvatsku. Pokušali smo zvati i hrvatsko veleposlanstvo u Pretoriji, no bio je vikend i bilo je kasno navečer. Panika nas je počela hvatati kad nas je vlasnik benzinske postaje zamolio da napustimo kafić jer je radno vrijeme završilo. Jedva smo ga uvjerili da nam dopusti da sjedimo na toplom (noći su u pustinjama hladne) uz obećanje da ćemo biti tihi i nećemo ometati rođendansku proslavu njegove supruge.

Glavne gospodarske djelatnosti u Namibiji su ribarstvo, turizam, stočarstvo te izvoz dijamanata i urana. Turizam je jedna od najpropulzivnijih djelatnosti. Namibija je jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja je zaštitu okoliša uvrstila i u Ustav.

Što nude turistima? Glavni grad Windhoek – koji (barem na prvi pogled) ne izgleda toliko drugačije od prosječnog europskog grada, kanjon Fish river – drugi najveći kanjon na svijetu, dine pustinje Namib, Twyfelfontein – oko 6000 godina stari crteži životinja u stijeni, nacionalni park Etosha – safari park s oko 2500 slonova, 18 000 zebri, 3100 žirafa, 300 lavova, 800 hijena… i još puno toga.

Vezani članci
Školski portal: Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

… Marka ODAKA i Franje TAKAČA s ministrima obrazovanja, znanosti,…

Školski portal: Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta hoda od naše škole.…

Školski portal: Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena, energije i strpljenja za…

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta…

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena,…

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Vi znate kako upravljati ponašanjem, kako…

Postanak Zemljine atmosfere

Postanak Zemljine atmosfere

U svemiru ima najviše vodika i…