OŠ IVANA GUNDULIĆA, ZAGREB

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

utorak, 17. ožujka 2020.

U blizini naše škole nalazi se tržnica. Velika tržnica od milja zvana "trbuh grada". To je najveća i, usudila bih se reći, najljepša tržnica u Hrvatskoj - Dolac. Najpoznatija tržnica grada Zagreba.

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta hoda od naše škole. Odavno sam shvatila što moje đake tržnica može naučiti. Svoje prvašiće vodila sam na tržnicu kada smo učili o jeseni. Prolazili smo tržnicom i ponavljali koje plodove nam jesen donosi.

Uživali smo u bojama mirisima i okusima jeseni. Ponavljali smo što raste u vrtu, što u voćnjaku, a što u vinogradu. U drugom razredu kad smo naučili s novcem i zbrajati i oduzimati do 100, išli smo na tržnicu u kupovinu. Učenici su kupovali, računali, procjenjivali koliko će što koštati.

Kasnije kada se uče jedinice za mjerenje mase, odlazim s učenicima na tržnicu gdje nam ljubazni trgovci i kumice pokazuju kako se važe. Učenici ponovno procjenjuju masu određenog voća koje smo odabrali. Dopuštaju nam da dižemo na dlanu utege određene mase. Djeci je najvažnija zornost i rad s konkretnim materijalima. To im pomaže da osvijeste koliko je to 100g, 1kg, 2kg. I gledaju vagu, tako osvijeste što je ravnoteža.

Prošle godine sam odlučila održati sat Likovne kulture na Dolcu. Slikali smo kukuruz raspoređeni na nekoliko praznih klupa. Prije toga smo na tržnici pronašli i kupili nekoliko zanimljivih klipova kukuruza koji su nam poslužili kao predložak.

Učenici su bili izrazito motivirani ambijentom i atmosferom. Osjećali su se važnima jer su mnogi prolaznici zastajkivali i znatiželjno promatrali što se događa. Nastali su prekrasni likovni radovi, ali i uspomene za cijeli život.

Volim djecu poučavati na tržnici jer nudi puno mogućnosti. Trenutno mi je u planu posjet ribarnici u sklopu tržnice kad budemo učili o primorskom zavičaju.

Tržnice kriju bezbroj mogućnosti samo treba s djecom izaći i iskoristiti ono što nam se nudi. To je onda prava škola za život.
………..

Sanela ŠKEVIN, učiteljica razredne nastave OŠ Ivana Gundulića Zagreb
….

Dugogodišnja učiteljica škole u srcu Zagreba. Za sebe mogu reći da volim istraživati, poučavati izvan učionice i stalno nešto novo raditi. Vodim skupinu malih istraživača koji svaki tjedan izvode neke pokuse, pripremam učenike za LIDRANO, pišem igrokaze. Obožavam ERASMUS + i eTwinning projekte.

Vezani članci
Školski portal: Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

… Marka ODAKA i Franje TAKAČA s ministrima obrazovanja, znanosti,…

Školski portal: Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta hoda od naše škole.…

Školski portal: Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena, energije i strpljenja za…

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta…

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena,…

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Vi znate kako upravljati ponašanjem, kako…

Postanak Zemljine atmosfere

Postanak Zemljine atmosfere

U svemiru ima najviše vodika i…