Mjesto na kojem se susreću zapad i istok, Europa i Azija

srijeda, 28. rujna 2016.
Mjesto na kojem se susreću zapad i istok, Europa i Azija

Svjetski megalopolis Istanbul, s otprilike 15 milijuna stanovnika, smjestio se na Bosporu koji razdvaja dva kontinenta, Aziju i Europu, ali istodobno spaja dva mora, Mramorno i Crno more. Istanbul je kulturno i gospodarsko središte Turske. Tijekom svoje duge povijesti bio je prijestolnica triju carstava, Rimskog, Bizantskog i Osmanskog, a mijenjao je i imena – od Konstantinopola i Carigrada sve do današnjeg.

Grad je izrazito višekulturno središte, u njemu se susreću istok i zapad, Azija i Europa, islam i kršćanstvo. Svojim je položajem uvijek privlačio ljude s raznih strana svijeta kojima danas može zahvaliti na kulturnoj, vjerskoj, jezičnoj i drugim raznolikostima.

Stara je gradska jezgra smještena na poluotoku koji je na sjeveru omeđen Zlatnim rogom, na istoku Bosporom, a na jugu Mramornim morem. Ondje je najviše gradskih kulturno-povijesnih spomenika. Stari je grad na UNESCO-ovu popisu svjetske kulturne baštine od 1985. godine.

Topkapi

Palača Topkapi, iz koje je carstvom vladalo najviše sultana, u narodu je dobila to ime po topovima koji su štitili ulaz u grad.

Aja Sofija danas je muzej, a prvobitno je bila crkva sve do dolaska Osmanlija koji su sagradili minarete i pretvorili je u džamiju.

Plava džamija ili džamija sultana Ahmeda I. najveća je istanbulska džamija, a ime je dobila prema plavim keramičkim pločicama koje krase njezinu unutrašnjost, odnosno po sultanu Ahmedu I. koji ju je dao izgraditi.

Bazilika cisterna primjer je podzemne ljepote Istanbula. Ta je cisterna nekada opskrbljivala grad vodom, a danas je velika turistička atrakcija.

Kolaž istanbulKapaličaršija ili Grand Bazaar nezaobilazno je odredište u Istanbulu. Tisuće malih trgovina zlatom, tekstilom, kožom, suvenirima i hranom, dvije džamije, policijska postaja i pošta, sve se to može naći u tom trgovačkom centru koji odiše tradicijom. Autentičan način trgovanja u njemu nije se mijenjao stoljećima. Šalica toplog čaja i cjenkanje nezaobilazni su rituali trgovanja.

 

Egipatska tržnica nudi tisuće različitih začina koji turiste privlače bojama, okusima, a osobito mirisima koji se šire uokolo.

S druge strane Zlatnog roga smjestila se još jedna povijesna četvrt. Njome dominira tvrđava Galata s koje se pruža pogled na grad. 

Ondje se nalazi i palača Dolmabahce, rezidencija nekoliko posljednjih sultana. Smjestila se na samom Bosporu, a smatra se jednom od najraskošnijih palača na svijetu.Istanbul kolaž

Trg Taksim okružen je hotelima i restoranima, a do njega vodi glavna trgovačka ulica Istiklal, prepuna trgovina, koju u svako doba dana i noći preplavljuje više od milijun ljudi.

Polovicom dvadesetog stoljeća Istanbul privlači sve više doseljenika i počinje se širiti prema sjeveru, s obje strane Bospora. To su bili sirotinjski dijelovi grada koji se danas, zbog njegova širenja, ruše i pretvaraju u suvremene stambene i poslovne četvrti kojima dominiraju visoki neboderi.

Naglo širenje grada sa sobom donosi velike gužve u prometu pa u njemu često vrijede pravila bržeg i većeg. Bospor ne samo što razdvaja taj veliki grad nego ga i spaja. Europski i azijski dio Istanbula povezuju Bosporski most i Most sultana Mehmeda Fatiha, mnogi trajekti, a od 2013. godine i tunel Marmaray ispod Bospora kojim prometuje podzemna željeznica.

Istanbul je spoj tradicije i modernog vidljiv na svakom koraku pa je 2010. godine bio izabran za Europski glavni grad kulture.

Autor: Davor Kolarić, prof.

Vezani članci
Školski portal: Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

… Marka ODAKA i Franje TAKAČA s ministrima obrazovanja, znanosti,…

Školski portal: Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta hoda od naše škole.…

Školski portal: Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena, energije i strpljenja za…

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta…

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena,…

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Vi znate kako upravljati ponašanjem, kako…

Postanak Zemljine atmosfere

Postanak Zemljine atmosfere

U svemiru ima najviše vodika i…