Roboti inspirirani mozgovima insekata

srijeda, 28. rujna 2016.
Roboti inspirirani mozgovima insekata

Istraživači s Freie Universität Berlin i Bernstein Center Berlin razvili su robota koji percipira podražaje iz okoliša i uči reagirati na njih pri čemu su se koristili relativno jednostavnim živčanim sustavom pčele kao modelom za robotski mozak. Znanstvenici su prvo stavili kameru na malo robotsko vozilo. Kompjutorski program replicirao je na pojednostavljen način senzomotoričku mrežu mozga insekta. Ulazni podatci dolazili su s kamere koja je igrala funkciju oka te primala i projicirala vizualne informacije. S druge strane, živčana mreža pokretala je motore kotačića robota te time kontrolirala njegov smjer pokreta.Pčela

Najzanimljivija karakteristika ovog mini mozga je njegova sposobnost da uči prema jednostavnom principu. Robot kojeg pokreće živčana mrežom sposoban je za povezivanje određenih vanjskih podražaja s pravilima ponašanja. Na sličan način na koji pčele uče prepoznavati boje određenih cvjetova s ukusnim nektarom, robot uči prići određenim obojenim predmetima i izbjeći druge.

U ovom eksperimentu znanstvenici su robota smjestili u centar male arene. Crveni i plavi objekti postavljeni su na zidove. Jednom kad se kamera robota fokusirala na neki predmet željene boje, npr. crvene, znanstvenici su aktivirali lagani bljesak. Ovaj signal pokrenuo je određeni takozvani „nagradni“ živčani senzor u umjetnoj mreži. Simultano procesuiranje crvene boje i nagrade vodilo je određenim promjenama u onim dijelovima mreže koji kontroliraju kotače robota. Kad je robot „vidio“ drugi crveni objekt, počeo se micati prema njemu. Plavi predmeti, s druge strane, činili su da se robot miče unatrag. Unutar nekoliko sekundi, robot bi pronašao predmet željene boje i prišao mu, za što mu je bilo potrebno samo jednom napraviti ovu radnju da je nauči, što je slično eksperimentalnom ponašanju kod pčela.

Znanstvenici sada planiraju proširiti živčanu mrežu dopunjavanjem algoritama za učenje, čime će mini mozak postati još jači, a robot imati veću autonomnost.

Vezani članci
Školski portal: Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

… Marka ODAKA i Franje TAKAČA s ministrima obrazovanja, znanosti,…

Školski portal: Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta hoda od naše škole.…

Školski portal: Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena, energije i strpljenja za…

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta…

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena,…

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Vi znate kako upravljati ponašanjem, kako…

Postanak Zemljine atmosfere

Postanak Zemljine atmosfere

U svemiru ima najviše vodika i…