KROZ UČITELJSKE NAOČALE

Kako će izgledati budućnost edukacije?

ponedjeljak, 30. svibnja 2016.

Kakva je budućnost edukacije? Koliko će se učenje razlikovati od današnjeg? Kako će izgledati škole budućnosti? Zamolili smo TED-ove inovativne edukatore da podijele s nama svoje ideje.

Kako će izgledati budućnost edukacije?

Njihovi odgovori su provokativni, kontradiktorni – i odlični za početak rasprava. Dobrodošli u budućnost učenja!

U BUDUĆNOSTI ĆE BITI VIŠE KREATIVNOSTI U EDUKACIJI.

„Zbog toga što će karijere to zahtijevati. Edukacija neće uključivati samo primanje i dijeljenje informacija, nego će učenici morati otkriti što napraviti s tim informacijama u pravom svijetu.“ – Josefino RIVERA, edukator u Buenos Airesu, Argentina.

UČIONICA ĆE BITI VELIKI PROSTOR ZA STVARANJE.

„Tehnologija poput Evernote, Google i Siri će biti standard i promijenit će ono što učitelji cijene i što testiraju kod učenika. Učenje će biti projektno utemeljeno. Učenike će se ocjenjivati na temelju kritičkog razmišljanja i vještina rješavanja problema. Matematika će se poučavati kao način učenja rješavanja problema. U književnosti će učenici morati znati što neka priča znači njima samima. Umjesto pisanja testova, učenici će pokazati naučeno kreativnim projektima. Uloga učitelja bit će voditi učenike područjima u kojima trebaju vodstvo kao inovatori. Kako postići da djeca budu inovativna? Jednostavno im dopustite. Maknite im se s puta.“ – Nicolas PROVENZANO, edukator u Michiganu, SAD.

NEĆE POSTOJATI ŠKOLSKE ZGRADE U FIZIČKOM SMISLU.

„Umjesto toga, učenici će učiti u putujućim učionicama, a pravi svijet će biti njihova škola. Učenici će živjeti zajedno i koristiti gradske knjižnice i gradske laboratorije da bi završili neki projekt. Učenje neće biti ograničeno na fizičku školsku zgradu. Već postoji i model za taj tip škole: Minerva u San Franciscu – Hyuk JANG, edukator iz Busana, Južna Koreja.

UČENICI ĆE NAUČITI DA NIŠTA NIJE NEMOGUĆE.

„Edukacija će usaditi u učenika ideju da sve što nije moguće sada bit će moguće u budućnosti. Učinimo to dijelom edukacije.“ – Kristine SARGSYAN, edukatorica u Erevanu, Armenija.

EDUKACIJA NEĆE IZGLEDATI KAO ŠTO IZGLEDA DANAS.

„Škole će biti multidisciplinarne, usmjerene na društvenu pravdu. Morate promijeniti svijet da biste promijenili učionicu, a upravo sada je razlika između siromašnih i bogatih golema.“ – Eduardo GODOY, edukator u Sao Paulo, Brazil.

HOĆE LI ŠKOLE UOPĆE POSTOJATI 2050. GODINE?

„Je li nastavnička profesija osuđena na izumiranje? Ako nije, tada će se učionice puno promijeniti. Ne mislim da će škole postojati u istom obliku, sa stolovima i stolicama. Umjesto toga, učenje će uvesti virtualnu stvarnost i višestruke perspektive. Učenici će naučiti kako rješavati probleme i razmjenjivati ideje.“ – SHARON HADAR, edukatorica u Raanani, Izrael.

TAKO DUGO DOK BUDE RADNIH MJESTA, BIT ĆE I ŠKOLA.

„Iskustvo osnovne i srednje škole podupire društvenu strukturu koja omogućuje postojanje radničke klase. Do 2050. radni svijet će izgledati puno drugačije od današnjeg. Moramo se nadati da će to biti slučaj i sa školama. Počnemo li pomagati djeci da otkriju svoje prednosti, interese i vrijednosti – i zatim im posvetimo vrijeme u školi da bismo im pomogli naći jedinstveno mjesto u svijetu – bit ćemo na pravom putu bez obzira na to koje nove tehnologije u učenju budu dostupne. – David MIYASHIRO, Kalifornija, SAD.

PROJEKTIRANJE ŠKOLA BIT ĆE ORIJENTIRANO PREMA SIGURNOSTI.

„Zbog pucnjava u školama postojat će sigurnosne sobe. Klimatske promjene će dovesti do ekstremnijih arhitektonskih rješenja školskih zgrada, a škole će postati centri u koje učenici idu povremeno, prema potrebi.“ – Shannon BRAKE, edukatorica u Kanzasu, SAD.

OPĆENITO, DIZAJN ŠKOLA SE NEĆE UVELIKE PROMIJENITI.

„Učionica se nije promijenila u posljednjih 50 godina. Čak je i zvuk zvona isti kao što je bio prije 50 godina.“ – Vicki ALBRITTON, edukatorica u Georgiji, SAD.

...............................

Napomena:

  • Izvor članka je portal TED-Ed. TED strastveno vjeruje u ideje koje imaju snagu promijeniti stavove, živote i, naposljetku, svijet. To je filozofija koja stoji iza svih TED-ovih pothvata. S tom filozofijom na umu, s potporom učiteljima i poticanjem znatiželje učenika diljem svijeta, 2012. godine lansiran je portal TED-Ed.
  • Izvor: blog.ed.ted.com

 

 

 

Vezani članci
Školski portal: Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

… Marka ODAKA i Franje TAKAČA s ministrima obrazovanja, znanosti,…

Školski portal: Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta hoda od naše škole.…

Školski portal: Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena, energije i strpljenja za…

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta…

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena,…

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Vi znate kako upravljati ponašanjem, kako…

Postanak Zemljine atmosfere

Postanak Zemljine atmosfere

U svemiru ima najviše vodika i…