PISMENOST KAO PROBLEM I KAKO MOŽEMO POMOĆI

Zašto svijet treba više čitača

srijeda, 23. studenoga 2016.

Diljem svijeta 757 milijuna ljudi, među njima i 115 milijuna mladih, još nije u stanju napisati ni pročitati jednostavnu rečenicu, prema UNESCO-ovoj statistici iz 2015. godine

Zašto svijet treba više čitača

Ali, pismenost nije samo globalni problem, on se tiče i one obitelji prekoputa.

Jeste li znali:

  • Više od polovice djece u zemlji večeras neće čuti priču za laku noć.
  • Mnoga djeca kreću u vrtić, a da im je čitano manje od 25 sati.
  • Ako dijete ne čita na potrebnoj razini do kraja prvog razreda, šansa je 88 posto da neće čitati na potrebnoj razini ni do kraja četvrtog razreda.

U OVOM DIGITALNOM DOBU mnogi uzimaju sposobnost čitanja zdravo za gotovo. Naravno, ne biste trebali zahtijevati izvješće o pročitanom nakon večere, ali može biti prilično teško motivirati dijete na čitanje kad postoji toliko drugih aktivnosti koje se natječu za njegovu pozornost.

Evo nekoliko savjeta za poticanje čitanja kod kuće, uz objašnjenja Douga LEMOVA, Colleen DRIGGS i Erice WOOLWAY, koautora knjige "Čitanje ponovno razmotreno: Praktični vodič za stroge instrukcije pismenosti" (eng. Reading Reconsidered: A Practical Guide to Rigorous Literacy Instruction).

      NEKA VAS UHVATE NA DJELU

Ne trebate čitati Shakespearea da biste impresionirali djecu. Nije važno je li modni časopis, knjiga s citatima za inspiraciju ili kuharica – dok god djeca mogu vidjeti vašu strast za čitanje. „Htjeli mi to ili ne, djeca uvijek uče gledajući nas“, kažu Driggs, Woolway i Lemov. Kao primjer autori preporučuju čitanje prave (fizičke) knjige (ili časopisa, ili novina). Djeca ne razlikuju čitamo li "Ponos i predrasude" ili igramo igrice na ekranu, zato vrijedi pokazati da cijenimo fizičku literaturu, jer to će poslati snažniju poruku. Kažu: „Ako vide da visimo na telefonu cijeli dan, i ona će poželjeti biti na uređaju. Ako nas vide s nosom u knjizi, poželjet će svoj nos na istom mjestu.

      ČITAJTE RUTINSKI I SPONTANO

Stvorite rutinu čitanja u svom domu, ali, koliko god čudno zvuči, prekršite ju, savjetuju autori. „Mnogi vole ritual čitanja prije spavanja, ali ne želimo ograničiti čitanje na tih 15-20 izoliranih minuta u danu. Očuvajte vrijeme čitanja svetim, ali zapamtite da se čitati može u bilo koje doba dana.

      POSJETITE KNJIŽNICU ZAJEDNO

Većina javnih knjižnica ima program za male čitače, tinejdžere i obitelji – od glazbenika do mađioničara. Potrudite se i posjetite knjižnicu kao obitelj barem jednom mjesečno i ponesite torbu tako da svatko može ponijeti kući barem jednu knjigu. Dok ste tamo, potrudite se pomoći djetetu odabrati knjigu koja će ga zanimati, ali mu i biti izazov. Očito je da će vaša djeca gravitirati knjigama koje ih privlače, ali kako autori sugeriraju: „Moramo znati da su djeca čitala vrlo malo pa zapravo ne mogu znati što im se sviđa.“

      PUSTITE IH DA BIRAJU

„Jedna od najmoćnijih stvari koje možemo učiniti jest da upoznamo dijete s knjigom za koju nije znao da ju voli.“ Recite nešto poput: „Probajmo s ovom knjigom pa ćeš vidjeti sviđa li ti se“ ili „Započet ću ih nekoliko s tobom za koje mislim da će ti se sviđati, a onda ti odluči koju ćemo dovršiti.“ Ako ih prirodno privlači nefikcija (kao mnogu djecu), to je dobra osnova za dogradnju znanja, a ako ne, nego po petnaesti put čitaju "Kapetan donje gaće" – to je ono što vole i morali bi imati mogućnost to i slijediti.

      ČITAJTE ZAJEDNO BEZ OBZIRA NA TO KOLIKO SU DJECA STARA/MLADA

Odaberite knjigu koja može biti zanimljiva širokom rasponu godina u vašoj kući i pročitajte poglavlje ili dva kao obitelj. "Kronike Narnije" mogle bi biti sjajan izbor, ili klasik poput "Male kuće na preriji". Za obitelji s mlađom djecom autori preporučuju knjigu "Baršunasti zec" (eng. Velveteen Rabbit). Ritual nudi i važnu priliku za zbližavanje obitelji, za razliku od vremena provedenog pred ekranom. Autori dodaju da izlaganje širokom spektru bogatog teksta povećava motivaciju, a to je najvažnije za djecu nesklonu čitanju. [ IZ STRANIH MEDIJA | parentsociety.com ]

 

Vezani članci
Školski portal: Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

… Marka ODAKA i Franje TAKAČA s ministrima obrazovanja, znanosti,…

Školski portal: Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta hoda od naše škole.…

Školski portal: Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena, energije i strpljenja za…

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta…

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena,…

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Vi znate kako upravljati ponašanjem, kako…

Postanak Zemljine atmosfere

Postanak Zemljine atmosfere

U svemiru ima najviše vodika i…