PUT POD NOGE

Viktorijini slapovi

srijeda, 23. studenoga 2016.

Mosi-oa-Tunya ili Dim koji grmi (naziv jednog od lokalnih plemena) odlično opisuje ove slapove. Nalaze se na granici Zimbabvea i Zambije. Bolje ih je posjetiti sa zimbabveanske strane jer je pogled spektakularniji, a turistička je infrastruktura bolja.

Viktorijini slapovi

Brojne kapljice vode u zraku stvaraju izmaglicu (osobito u vrijeme kišne sezone) koja se vidi i s udaljenosti od 30 km. Iako nisu među najvišima u svijetu (110 m), zahvaljujući širini (oko 1700 m) izgledaju zaista spektakularno. U geografskom smislu riječ je zapravo o vodopadima. Nastali su prelijevanjem rijeke Zambezi s bazaltne visoravni preko litice duge 1708 i duboke 110 m. Tijekom kišne sezone (veljača i ožujak) preko slapova protječe oko 10.000 kubnih metara u sekundi i stvara se najveća vodena zavjesa na svijetu, dok je tijekom suša (kolovoz i rujan) to tek oko 170 metara kubnih u sekundi. Ispod slapova rijeka Zambezi nastavlja teći kroz nekoliko klanaca koji su usječeni u mekanije vapnenačke stijene. U području slapova raste tropska kišna šuma upravo zahvaljujući povećanoj vlažnosti od brojnih kapljica u zraku.

Na ulazu u područje nacionalnog parka iznajmljuju se kabanice i kišobrani. Ne razmišljajući previše o tome da dolazimo u sušnoj sezoni (kada je količina vode u rijeci Zambezi na kojoj su slapovi ipak manja) dajem dolar za iznajmljivanje golemog šarenog kišobrana. Osim što je poslužio za fotografiranje, omogućio mi je i da kao povrat novca (za novčanicu od 5 dolara kojom sam platila) dobijem neprocjenjiv suvenir – novčanicu od 100 milijardi zimbabveanskih dolara. Budući da je inflacija u Zimbabveu vrlo visoka, ta je novčanica nominalno visoke vrijednosti zapravo vrijedila samo nekoliko kuna.

Prije dovršetka željezničkog mosta 1905. preko rijeke Zambezi, slapovi su rijetko posjećivani. Od 1855. do 1900. posjetilo ih je samo 48 Europljana. Bili su popularna atrakcija za vrijeme britanske kolonijalne vlasti i prvih godina nezavisnosti, ali krajem 1960-ih broj posjetitelja je opao zbog lokalnih političkih prilika. Osamdesetih godina ponovni porast broja posjetitelja djelomično je uvjetovan razvojem regije kao centra ekstremnih sportova. Do kraja 1990-ih slapovi su bilježili 300.000 posjetitelja godišnje, a očekuje se daljnji porast, na milijun godišnje. Broj turista je tradicionalno veći sa zimbabveanske strane zbog bolje infrastrukture u toj zemlji, ali od 2000. godine ponovno se bilježi pad broja posjetitelja zbog političke nestabilnosti u Zimbabveu. Obje zemlje dopuštaju turistima prijelaz granica s vizama kupljenima na samoj granici.

Gordana EGARTNER TKALEC

Vezani članci
Školski portal: Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

… Marka ODAKA i Franje TAKAČA s ministrima obrazovanja, znanosti,…

Školski portal: Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta hoda od naše škole.…

Školski portal: Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena, energije i strpljenja za…

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta…

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena,…

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Vi znate kako upravljati ponašanjem, kako…

Postanak Zemljine atmosfere

Postanak Zemljine atmosfere

U svemiru ima najviše vodika i…