EURYDICEOVI STRUČNJACI RASPRAVLJAJU O RAZNOLIKIM PLAĆAMA EUROPSKIH UČITELJA

Jesu li europski učitelji dovoljno plaćeni?

srijeda, 30. studenoga 2016.

Bez Vas, bez nježne Vaše ruke koju ste ispružili k meni, malenome sirotom djetetu, bez Vaše pouke i uzora, ništa se od svega ovoga ne bi dogodilo – riječi su koje je Albert Camus uputio svom školskom učitelju nakon dobivanja Nobelove nagrade.

Jesu li europski učitelji dovoljno plaćeni?

Svi bismo se mogli složiti s američkim novinarom Charlesom Kuraltom da „dobar učitelj znade kako iznijeti na vidjelo najbolje iz učenika“, no znaju li vlade i javne vlasti na svim razinama iznijeti najbolje iz učitelja? Koji to čimbenici motiviraju mlade ljude da se opredijele za učiteljsko zvanje i podupiru ih u obavljanju najboljeg mogućeg posla, također i da ustraju?

■ Više plaće učitelja – bolje ocjene učenika

Uobičajeno, prvi bi odgovor mogao biti da je riječ o novcu. Dolton i Marcerano-Gutirrez istraživali su poveznice između plaća učitelja i rezultata učenika, pokazujući očitu povezanost najviših plaća i najboljih rezultata učenika (u TIMSS-u i PISA-i). Dokazivali su da više plaće učiteljima pripravnicima čine pristup zvanju kompetitivnijim i podižu prosječnu razinu onih koji pristupaju.

Štoviše, jednom kada se zaposle, mogućnost dosezanja viših platnih razreda i/ili dobivanja više novca za izvedbu posla može također poticajno djelovati na učitelje da poboljšaju rezultate svojih učenika.

Ali, svi znamo da novac nije sve. Ben JENSEN i drugi u svojem radu ukazuju na značaj koji vodeći obrazovni sustavi pridaju visokokvalitetnom stručnom usavršavanju. Njihovo istraživanje posebice ističe važnost suradničkog stručnog učenja, mentoriranja programa za novopridošle i nagrađivanja učiteljske stručnosti.

Ti bi čimbenici mogli postati još istaknutiji za politiku zapošljavanja i zadržavanja na poslu u godinama koje slijede. U novom se američkom anketnom istraživanju navodi se da visokopovezani tzv. naraštaj 2020. ili Gen Z (svi rođeni poslije 1995.) očekuje da će raditi napornije nego prijašnji naraštaji. Uz to, ima veća očekivanja glede svoje prve plaće i traži mogućnosti usavršavanja uza svoje zaposlenje. Pretpostavka da u globalno povezanom dobu mladi Europljani imaju naširoko slične stavove može izazvati zabrinutost da uravnoteženje radnog vijeka, intelektualnog izazova ili rada za javno dobro neće biti tako važni kao što su bili prethodnim naraštajima.

■ Plaće pripravnika, povišice, godine staža – u svakoj zemlji drukčije

U Europi visina plaća učitelja pripravnika potencijalno raste tijekom karijere, a brzina napredovanja k višim plaćama jako se razlikuje od zemlje do zemlje. Prema nedavno objavljenom Eurydiceovom izvješću o plaćama i novčanim potporama učitelja i ravnatelja u Europi 2015./16. zakonska godišnja bruto plaća učitelja pripravnika manja je od 20 tisuća eura u 18 zemalja, pa čak i ispod 10 tisuća u 13 zemalja. Uzimajući u obzir razliku u cijenama, europske zemlje koje nabolje plaćaju učitelje na početku njihove karijere su, redom, Luksemburg, Njemačka, Španjolska, Nizozemska, Danska i Norveška.

Eurydiceovo izvješće pokazuje da se očekivanja u svezi s povišicom plaće također znatno razlikuju. Rumunjska i Mađarska isplaćuju najveće povišice tijekom karijere (165, odnosno 145 posto), ali su zato plaće početnika niske pa je učiteljima potrebno više od 40 godina staža da bi dosegnuli maksimalnu plaću. Relativno više početne plaće mogu se udvostručiti nakon otprilike pola toga vremena u Nizozemskoj (15 godina), te na Cipru i u Irskoj (22 godine). Postoje također zemlje u kojima je razlika između minimalne i maksimalne zajamčene plaće puno niža. Na primjer, dok u Škotskoj i Sjevernoj Irskoj učitelji mogu dobiti maksimalnu plaću za samo 6 ili 10 godina, u Češkoj i Slovačkoj bit će im potrebno više od 30 godina staža.

■ Kompetitivne učiteljske plaće

Samo u nekoliko europskih zemalja (Bugarskoj, Češkoj, Letoniji, Austriji, Rumunjskoj i Sloveniji) učitelji mogu očekivati i dodatne novčane naknade temeljem pozitivne procjene njihove izvedbe ili rezultata ispita njihovih učenika. U velikoj se većini zemalja učitelji ne nagrađuju posebnim dodacima plaći za stjecanje kvalifikacija proizišlih iz neprekidnog stručnog usavršavanja.

Štoviše, prema Eurydiceovu izvješću za 2015. o učiteljskom zvanju u Europi  aktivnosti ponuđene u svrhu stručnog usavršavanja ne podudaraju se uvijek s potrebama učitelja i nisu dovoljno usmjerene na nastavne metode.

Većina se izazova vrti oko osiguranja uvjeta potrebnih za visokokvalitetno radno okružje, koje omogućuje učiteljima napredovanje i ostvarenje da bi postali još bolji. Oslanjanje isključivo na unutarnju želju mladih učitelja da vrate društvu i služe mu vjerojatno nije dovoljno: kompetitivne plaće također su i znak vrijednosti i uvažavanja koju pridajemo učiteljima.

.......................

NAPOMENA:

  • Mreža Eurydice jedan je od programa Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA). Podržava i pomaže europsku suradnju u području cjeloživotnog učenja, pružajući informacije o obrazovnim sustavima i politikama u 37 zemalja. Redovito objavljuje izvješća o zajedničkim pitanjima europskih obrazovnih sustava.
  • Izvor: webgate.ec.europa.eu

 

Vezani članci
Školski portal: Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

… Marka ODAKA i Franje TAKAČA s ministrima obrazovanja, znanosti,…

Školski portal: Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta hoda od naše škole.…

Školski portal: Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena, energije i strpljenja za…

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta…

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena,…

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Vi znate kako upravljati ponašanjem, kako…

Postanak Zemljine atmosfere

Postanak Zemljine atmosfere

U svemiru ima najviše vodika i…