KAKO POMOĆI NOVOM UČENIKU DA SE UKLOPI

Zdravo, ja sam novi u razredu

petak, 2. prosinca 2016.

Ovaj put se ne radi o vama, nego o tome kako možete pomoći novom učeniku da se uklopi. Zamislite, održavate sat, odjednom netko kuca na vrata i pred vama stoji novi učenik. Nitko vas nije obavijestio, čak ni razrednik. I što sad?

Zdravo, ja sam novi u razredu

PRIJE SVEGA: Prekinite nastavu na trenutak, pozdravite učenika i poželite mu dobrodošlicu. Što dalje?

       ■ IMPROVIZIRATI

Nemojte samo posjesti učenika na prazno mjesto i nastaviti s nastavom. To nije lijepo ni prijateljski. Improvizirajte i dajte učeniku priliku da se predstavi jer to olakšava priključivanje razredu, a i Vi dobivate sliku o tome koji tip učenika imate pred sobom: otvorenog, koji rado govori o sebi ili zatvorenog, koji će reći onoliko koliko je nužno.

Pomozite mu da ostavi pozitivan prvi dojam u razredu – zadajte mu da nastavi s čitanjem ili mu postavite pitanje, nakon toga postaje lakše. Tek nakon toga nastavite s lekcijom kako ste planirali.

      ■ NA NASTAVI

Novi učenici uvijek imaju neki problem. Ili ne razumiju dobro zadatak ili nemaju sve potrebne bilješke ili materijale. U prvim danima morate pokazati razumijevanje, skupljanje udžbenika može trajati tjedan dana – nakon toga bi sve trebalo biti spremno. Dajte učeniku jasne upute, najbolje popis.

      ■ RAZINA UČENJA

Djeca donose određeno predznanje sa sobom. Ono se ne mora poklapati s predznanjem koje imaju vaši učenici. Ako je novi učenik već usvojio određen sadržaj, iskoristite to i pustite da napravi kratki izvještaj o tome. Ocijenite li različito znanje kao nerelevantno, učenik će se odmah osjetiti marginaliziranim u novom razredu.

      ■ POMOĆ ZA VRIJEME ODMORA

Tko god je to iskusio, zna da nije lako biti nov. Lijepo je kad ne stojite sami tijekom odmora i možete ići s nekim. Može pomoći ako jednom učeniku zadate zadatak ili ga zamolite da provede novog učenika kroz školu i pokaže mu sve.

      ■ ŠKOLSKI ZADACI

Ako netko dolazi samo nekoliko dana prije ispita, pustite ga da piše, ali možete ostaviti rad neocijenjenim. Tako će nastavnik, roditelji i učenici dobiti uvid u ono što novi učenik može ili ne može. Slabosti i nedostatci su vrlo brzo vidljivi. Zatražite razgovor kako biste saznali područja u kojima mu je posebno potrebna pomoć. Možda možete odmah posredovati za instrukcije od kolega učenika.

      ■ INTEGRACIJA

Posebno je važna integracija učenika jer samo u okruženju u kojem se učenik osjeća dobro može uspješno učiti, raditi i pokazati što može.

..................

NAPOMENA:

  • Autorica članka Manon SANDER predavala je u osnovnoj i srednjoj školi. Predavač je na Sveučilištu u Bielefeldu, gdje nadzire praksu budućih nastavnika. Majka je šestero djece i aktivni pisac za mnoge nakladnike i časopise.
  • Izvor: forrefs.de

 

Vezani članci
Školski portal: Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

… Marka ODAKA i Franje TAKAČA s ministrima obrazovanja, znanosti,…

Školski portal: Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta hoda od naše škole.…

Školski portal: Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena, energije i strpljenja za…

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta…

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena,…

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Vi znate kako upravljati ponašanjem, kako…

Postanak Zemljine atmosfere

Postanak Zemljine atmosfere

U svemiru ima najviše vodika i…