KAKO 'OSVJEŠĆUJU' UČENIKE I UČITELJE U SAD-u

Svjesnost na školskom satu

srijeda, 21. prosinca 2016.

Svjesnost (ili pomnost) prihvaćena je tehnika u izobrazbi, a upravljena je k učeničkoj uznemirenosti i stresu, poboljšanju usredotočenosti i kreativnosti te poticanju postojanog ponašanja i ustrajnosti.

Svjesnost na školskom satu

U članku napisanom za edukacijski portal Edutopia učiteljica Darija Pizzuto ukratko iznosi svoja iskustva u primjeni svjesnosti kod učenika šestog i osmog razreda, značajkama za nastavnu praksu i lekcijama naučenima usput.

Prihvativši učiteljski poziv, znala sam da će mi karijera biti ispunjena popriličnim stresom. Sjećam se, dok sam bila pripravnica, borbe s vlastitim sumnjama i nesigurnošću glede strategija i tehnika. Nakon samo nekoliko godina iskustva polako sam počela primjenjivati razne kontemplativne prakse u učionici i izvan nje.

ŠTO JE SVJESNOST?

Biti svjestan znači učiniti svjesnim svoje djelovanje – usredotočiti pozornost na misli, osjećaje i okruženje u sadašnjem trenutku. Svjesnost se može primijeniti na osjetilno iskustvo, ali i misli i emocije, podržavanjem neprekidne pozornosti i opažanjem vlastitog iskustva bez ikakva prosuđivanja.

Svjesnost postoji u različitim oblicima kao: „centriranje“, vođena meditacija, slušanje glazbenog komada koji opušta, „skeniranje“ tijela, kreativna vizualizacija i rad s disanjem, među ostalima. Naposljetku, riječ je o odluci učitelja/ice koji će tip svjesnosti primijeniti ovisno o cjelokupnim potrebama učenika.

KAKO PREDSTAVITI SVJESNOST UČENICIMA

Ne volim svojim učenicima predstavljati vježbe svjesnosti prije negoli proteknu tri ili četiri tjedna škole jer su se oni, uobičajeno, dotad već upoznali, a ja sam pak stigla izgraditi povjerenje. Objašnjavam im tada da ćemo početi s vježbanjem opuštanja jednom ili dvaput tjedno, ukratko im obrazložim i ocrtam dobitke koji slijede iz toga. Na početku svake vježbe preporučujem učenicima da učine blage tjelesne pokrete: protresu ruke, polako okrenu vrat, udahnu te podignu ramena k ušima i opuste se izdišući istodobno.

Učitelji često postavljaju pitanje što učiniti da učenici prihvate njihovu sugestiju. Prije svega, moraju vjerovati da je svjesnost vrijedna da se njome bave. Bez učiteljske predanosti učenici neće podržati tu odluku. Ključno je učiniti svjesnost dijelom uobičajene prakse u učionici. Nakon kikotanja na početku učenici će vas ubrzo pitati za „onu stvar koju radimo... vježbu opuštanja“.

NAUČENE LEKCIJE

Svakoj novoj inicijativi potrebni su vrijeme i motivacija. Lako je izgubiti se u ispunjavanju svakidašnjih zadaća u školi, stoga je važno naći vremena za primjenu prakse svjesnosti. Svaki tjedan rasporedim vrijeme u svojim razredima i odredim petak poslijepodne za učiteljsko razmatranje. Ali, budite spremni na znatiželju svojih kolega glede svjesnosti. Tako su me, ubrzo nakon što sam započela s vježbanjem svjesnosti u svojoj učionici, kolege počeli zapitkivati mogu li promatrati taj proces. To je naposljetku dovelo do toga da sam pokrenula radionice za stručno usavršavanje koje su predstavljene mojem školskom okrugu.

Kao odgovore na moguća pitanja ključno je ponuditi empirijske dokaze koji ukazuju na boljitak. Zbog toga često bilježim aktivnosti u kojima učenici najviše uživaju, koje ih čine nemirnima, kao i to utječe li na njih doba dana – jutarnje nasuprot popodnevnih vježbi, primjerice. Kad sam započela s vježbama svjesnosti u svojem razredu, s njima sam često znala zaključiti sat. Međutim, opazila sam da prodorni zvuk školskog zvona znade prenuti učenike, pa im sada dopuštam minutu-dvije da polako otvore oči i protegnu se.

Također preporučujem da učitelji pribilježe te vježbe u svoje nastavne planove i osiguraju dopuštenje roditelja.

..................

NAPOMENA:

  • Portal Edutopia obuhvatno je mrežno mjesto i internetska zajednica koja promiče i dijeli znanje o edukacijskim temama u 12-godišnjem školovanju. Potiče na projektno orijentirano učenje, sveukupno procjenjivanje, vođenje u obrazovanju, stručno usavršavanje učitelja, društveno i emocionalno učenje te uključivanje tehnologije. Edutopia je dio Zaklade za izobrazbu filmskog producenta i redatelja Georgea Lucasa.
  • Izvor: edutopia.org

 

 

Vezani članci
Školski portal: Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

… Marka ODAKA i Franje TAKAČA s ministrima obrazovanja, znanosti,…

Školski portal: Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta hoda od naše škole.…

Školski portal: Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena, energije i strpljenja za…

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta…

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena,…

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Vi znate kako upravljati ponašanjem, kako…

Postanak Zemljine atmosfere

Postanak Zemljine atmosfere

U svemiru ima najviše vodika i…