POSLIJE SVEGA ■ AUSTRIJA ■ PISA-in TEST SUŽAVA POGLED NA OBRAZOVANJE

Jesmo li preglupi za svijet PISA-e?

četvrtak, 22. prosinca 2016.

Svake tri godine loše vijesti za naše škole. Mi izgleda ne znamo čitati i računati. Je li to zaista tako?

Jesmo li preglupi za svijet PISA-e?

Nova austrijska ministrica obrazovanja ocijenila je rezultate nedavne studije „neprihvatljivima“. Što se dogodilo? Austrija je ponovno nazadovala. U čitanju i razumijevanju smo ispod prosjeka, u prirodnim znanostima u sredini, a u matematici – što je dobra vijest – malo ispod toga. Ali, u sve tri kategorije ostvarili smo manje bodova nego na posljednjem testiranju. Najmanje svaki treći učenik računa se kao rizičan. Djevojke su lošije od mladića. Sve ide nizbrdo.

Jesmo li mi preglupi za svijet? Ili smo preglupi za PISA-in svijet? Ili se još nismo snašli u svijetu ljestvica i uspostavili motor koji će nas izbaciti na vrh ljestvice. Takve rang-liste ne potiču poboljšanje obrazovnog sustava, nego pronalaženje najboljeg načina da se bolje prođe na idućem testu.

Studije poput PISA-inog sužavaju pogled na obrazovanje. Uzimamo 12-godišnjake kako bismo ih sljedeće tri godine trenirali u čitanju, računanju i znanosti. Tad ćemo valjda proći briljantno na sljedećem testu. Na svim ostalim poljima možemo se zapustiti. Ona su u PISA-inom svijetu ionako nevažna.

PISA uspjeh mjeri s malo parametara. Pokretač studije je organizacija s ekonomskim ciljevima. Nije tu riječ o humanističkom svjetonazoru, socijalnoj kompetenciji, kulturnom senzibilitetu ili građanskoj odgovornosti, nego o stvaranju vojske identičnih obrazovnih mrava koji se ne dovode u pitanje. Mi smo u potrazi za spužvama koje upijaju znanje, ne osobama.

PISA-ino istraživanje treba promatrati kao test, što ono i jest: jedan test s višestrukim izborom s vrlo malo pokazatelja o cijelom spektru uspjeha mladog naraštaja u cjelini.

Finska je godinama bila hvaljena kao uzor. Sada je dovoljno dobra za dvaput četvrto i jednom šesto mjesto. Sada je diktatorski grad-država Singapur mjerilo svih stvari, broj jedan u svim disciplinama. Grad-država u kojem ćete biti uhićeni ispljunete li žvakaću gumu na ulicu svakako ima svoje metode kako dovesti svoju djecu u PISA-inu formu.

Velikom djelu našeg obrazovnog sustava potrebna su poboljšanja. Potrebna nam je veća autonomija škola, veće ovlasti ravnatelja, bolja obuka budućih odgajatelja. Ali, sve u svemu, nastavnici u Austriji rade dobar posao. Austrija stoji dobro, kulturno, znanstveno i ekonomski. Zašto proglasiti cijelu generaciju učenika mediokritetima? To je apsurd.

PISA stvara veliki pritisak na nastavnike i učenike. Trebamo se izvući tako što nećemo precjenjivati to testiranje. Ne učimo za PISA-in test, nego za život.

NAPOMENA:

  • Salzburger Nachrichten (SN) – austrijske dnevne novine, osnovane 1945. godine koje su 2013. ostvarile nakladu od 79 tisuća primjeraka.
  • Autor članka je Manfred PERTERER, glavni urednik od 2006. godine
  • Izvor: salzburg.com

 

Vezani članci
Školski portal: Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

… Marka ODAKA i Franje TAKAČA s ministrima obrazovanja, znanosti,…

Školski portal: Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta hoda od naše škole.…

Školski portal: Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena, energije i strpljenja za…

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta…

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena,…

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Vi znate kako upravljati ponašanjem, kako…

Postanak Zemljine atmosfere

Postanak Zemljine atmosfere

U svemiru ima najviše vodika i…