PSIHOLOŠKE OZLJEDE ČEŠĆE SU OD FIZIČKIH. I ČEŠĆE IH ZAPUŠTAMO.

Stres i emocionalna higijena

petak, 13. siječnja 2017.

„Zbog neke uporne i jake fizičke boli obično odjurimo liječniku po pomoć. Ali kad je riječ o stresu ili nekoj emocionalnoj boli poput krivnje, gubitka ili usamljenosti najčešće mislimo da nam ne treba pomoć....

Stres i emocionalna higijena

...A treba. Zapuštene rane nastale od emocionalne ozljede mogu biti jednako tako smrtonosne kao i one fizičke. Zašto unatoč tomu ipak ne tražimo pomoć?“ – pita  psiholog Guy Winch.

Neuroznanstvenik Daniel Levin na to pitanje odgovara ovako: „Naš mozak je tijekom tisućljeća evoluirao da u stresnim situacijama luči kortizol, otrov koji ubrzava rad srca i regulira razinu adrenalina. U trenutku kad se nađemo pred životnom opasnošću, na primjer pred  lavom spremnim da nas napadne, naše tijelo svu energiju usmjeri na aktivnosti potrebne za preživljavanje: brzu reakciju – bijeg ili borbu. Aktivnosti u svim ostalim sustavima u nama u tim su trenutcima nebitne, pa se smanje na minimum da ne troše energiju. Na žalost, među tim nebitnim, na minimum svedenim akrivnostima je i racionalno, logičko razmišljanje“.

Winch kaže da nam i stres i psihološke rane iskrivljuju percepciju i obmanjuju nas pa se zbog tog vrtimo u krugu emocionalnih ozljeda, negativnih misli i osjećaja iz kojeg ne znamo izići. Prvi korak za izazak iz toga kruga je spremnost da prihvatimo potrebu za promjenom svog načina percipiranja i razmišljanja. Način razmišljanja, naime, upravlja načinom na koji se ponašamo. Bez promjene načina razmišljanja, nema promjene ponašanja, a bez nje nema napretka prema rješenju problema. Tek kad promijenimo svoj način razmišljanja, spremni smo za sljedeći korak: razvijanje navike održavanja emocionalne higijene.   

Kailash Satyarthi, dobitnik Nobelove nagrade za mir (2014.), ima vrlo jedostavan savjet za održavanje emocionalne higijene: NALJUTI SE! „Ljutnja je moć, ljutnja je energija... Ljutnja je u svakome od nas. Ako se zatvorimo u uske ljušture svojih ega i sebičnosti, ta ljutnja može postati destruktivna i dovesti do mržnje, nasilja, osvete i uništenja. No, uspijemo li izići iz svojih krugova, ta ista ljutnja može se preobraziti u veliku kreativnu moć. I najljući među nama može preusmjeriti svoj bijes u ideju i akciju kojom će pomoći i sebi i svijetu.

I za kraj, opet Winch: „Prije stotinu godina ljudi su počeli paziti na osobnu higijenu i u samo nekoliko desetljeća prosječni se životni vijek udvostručio. Vjerujem da bi kvaliteta naših života mogla jednako drastično porasti kada bismo počeli prakticirati emocionalnu higijenu.“ I ja u to vjerujem, a vi?

Piše: Dinka JURIČIĆ

Vezani članci
Školski portal: Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

… Marka ODAKA i Franje TAKAČA s ministrima obrazovanja, znanosti,…

Školski portal: Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta hoda od naše škole.…

Školski portal: Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena, energije i strpljenja za…

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta…

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena,…

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Vi znate kako upravljati ponašanjem, kako…

Postanak Zemljine atmosfere

Postanak Zemljine atmosfere

U svemiru ima najviše vodika i…