PEDIJATRI I KORISTAN SAVJET

Ako je potrebno zdrobite tabletu i otopite je u mlakoj vodi

četvrtak, 19. siječnja 2017.

Brojna se mala, a i nešto veća djeca zubima i noktima bore kad moraju progutati veću kapsulu ili tabletu, pa ako ih ne uspijevate na to primorati, a riječ je o važnome lijeku, zdrobite pilulu i otopite je u malo mlake vode, savjetuju njemački pedijatri.

Ako je potrebno zdrobite tabletu i otopite je u mlakoj vodi

Hans-Juergen NENTWICH, znanstveni savjetnik jednoga njemačkog online portala ističe da roditelji prije davanja lijeka djetetu o bilo kakvim problemima moraju otvoreno razgovarati s njegovim pedijatrom, kako bi liječnik ponudio alternativu.

Kada je riječ o sasvim maloj djeci, liječnici propisuju lijekove u sirupima, a izbor između sirupa i tableta ne ovisi samo o djetetovoj životnoj dobi. 

Nentwich smatra da liječnik u specifičnim slučajevima u obzir mora uzeti i informaciju o tome koliko, primjerice, lijek sadrži šećera ili alkohola.

No neke su aktivne supstancije na tržištu prisutne isključivo u obliku tableta ili kapsula. Ako ih dijete odbija uzeti u takvom obliku, roditeljima se preporučuje da tabletu zdrobe i pomiješaju s mlakom vodom. Treba obratiti pozornost na to da je dijete progutalo čitav sadržaj, a ne samo dio. 

"Ni u kojem slučaju ne otapajte sadržaj tablete u voćnome soku i nemojte je usuti u plastičnu žlicu", istaknuo je Nentwich. 

Svaka tableta ima određeni pH, a miješanje sa sokom ili čajem moglo bi ga izmijeniti. 

Kapsule se ne smiju otvarati. Nentwich savjetuje da se djetetu pristupi nježno s obzirom na to da je bolesno i da mu ne treba dodatan stres. Ako je dovoljno veliko da razumije roditelja, treba mu objasniti zašto je toliko važno popiti lijek. 

"Ako ni metoda nježnog uvjeravanja ne pomogne, budite odlučni", savjetuje Nentwich. "Objasnite mu da drugoga izbora nema. Pritom budite strpljivi."

"Pomazite dijete, smirite ga ako je uznemireno, predložite neku zanimljivu aktivnost, poput čitanja priče ili gledanja crtića nakon što se 'posao odradi'. Možete predložiti igru uloga bolesnika i liječnika, odnosno majke i djeteta s djetetovim omiljenim plišancem. To je najčešće jedna od najučinkovitijih metoda zahvaljujući kojoj će dijete naučiti da je uzimanje lijeka korak do ozdravljenja, a ne roditeljski hir", objašnjava dr. Nentwich. [ Hina ]

 

Vezani članci
Školski portal: Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

… Marka ODAKA i Franje TAKAČA s ministrima obrazovanja, znanosti,…

Školski portal: Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta hoda od naše škole.…

Školski portal: Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena, energije i strpljenja za…

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta…

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena,…

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Vi znate kako upravljati ponašanjem, kako…

Postanak Zemljine atmosfere

Postanak Zemljine atmosfere

U svemiru ima najviše vodika i…