ZA BISTRE I ZNATIŽELJNE GLAVE

Inauguracije američkih predsjednika

četvrtak, 19. siječnja 2017.

Koji je američki predsjednik na inauguraciji održao najkraći govor, a koji najdulji? Koja je inauguracija prva zabilježena fotoaparatom, koja kamerom, a koja prenošena putem interneta?

Inauguracije američkih predsjednika

U petak 20. siječnja novi će američki predsjednik položiti prisegu. Toga dana, prema američkom ustavu, završava mandat predsjednika Obame, a započinje mandat Donalda Trumpa. Prvi američki predsjednik koji je prisegnuo na taj dan je Dwighta Eisenhower (20. siječnja 1953.),i to je otad tradicija. Na taj dan prisegu su položili svi kasniji izabrani predsjednici. Samo su Lyndon Johnson (koji je postao predsjednikom nakon ubojstva J. F. Kennedyja 1963. godine) i Gerald Ford (koji je na tu dužnost došao nakon što je Richard Nixon dao ostavku zbog skandala Watergate 1974.) prisegnuti morali odmah poslije prihvaćanja dužnosti. Međutim, ako 20. siječnja padne u nedjelju, javna proslava se odgađa za ponedjeljak, a prisega se polaže u nedjelju na privatnoj ceremoniji. Od drugog predsjednika do Eisenhowera uglavnom se prisega davala 4. ožujka.

Sjetimo se nekih inauguracija američkih predsjednika.

■ Prvi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država George Washington (1789. – 1797.) prisegu je izgovorio 30. travnja 1789. godine. Na kraju je dodao: „Tako mi Bog pomogao“ i poljubio Bibliju nad kojom je prisegnuo. To su, kao dio tog svečanog čina, ponavljali svi predsjednici SAD-a do danas. Kad je drugi put izabran za predsjednika, održao je do danas najkraći govor nakon prisege, od samo 135 riječi.

■ Treći predsjednik, Thomas Jefferson,  jedan od tvoraca američke Deklaracije o nezavisnosti, na svoju je svečanost proglašenja 4. ožujka 1801. došao pješice. To je bilo prvo davanje prisege u Capitolu. Počeo je i završio svoj inauguralni govor obrazlaganjem svojih nedostataka i molbom građanima da mu oproste za greške koje će učiniti.

■ William Henry Harrison, koji je polagao prisegu 4. ožujka 1841., ostao je zabilježen kao prvi predsjednik koji je na inauguraciju došao vlakom, ali i po tome što je postavio je rekord u duljini govora nakon prisege. Taj njegov je govor imao je 8444 riječi i trajao je čak 105 minuta. Ali, nažalost, budući da je tog je dana bilo jako hladno,Harrison je dobio upalu pluća i umro već nakon mjesec dana, pa je u povijest ušao kao američki predsjednik koji je najkraće nosio taj naslov.

■ Inauguracija 15. predsjednika Jamesa Buchanana 4. ožujka 1857. prva je zabilježena na fotografiji.

■ Prisega 25. predsjednika Williama McKinleya 4. ožujka 1897. prva je koju je zabilježila filmska kamera.

■ Theodore Roosevelt jedini je američki predsjednik koji u govoru prigodom inauguracije 14. rujna 1901. (nakon ubojstva Williama McKinleya) ni jednom nije upotrijebio riječ “ ja “. Odmah iza njega su Abraham Lincoln , Franklin Delano Roosevelt i Dwight David Eisenhower, koji su u svojim govorima samo po jednom koristili tu zamjenicu.

■ Svečanost polaganja prisege 30. predsjednika, Calvina Coolidgea, 3. kolovoza 1923. (nakon smrti predsjednika Hardinga), prva je prenošena putem radija širom Amerike.

■ Inauguraciju predsjednika Herberta Clarka Hoovera 4. ožujka 1929. zabilježila je prvi put zvučna filmska kamera, a snimka je bila u Filmskim novostima.

■ Svečana prisega predsjednika Harryja S. Trumana 12. ožujka 1945. (nakon smrti Franklina D. Roosevelta)  prva je koju je prenosila nacionalna televizija.

■ John Fitzgerald Kennedy je 20 siječnja 1961. godine pri polaganju prisege u rukama držao obiteljsku Bibliju, a to je bilo prvi put da je neki predsjednik prisegnuo držeći katoličku verziju Biblije. Iz njegovog inauguracijskog govora najpoznatija je ostala rečenica: : “Ne pitajte što vaša zemlja može učiniti za vas – pitajte što vi možete učiniti za svoju zemlju.”

■ Kada je 42. predsjednik William Jefferson Clinton  drugi put polagao prisegu, 20. siječnja 1997., svečanost je prvi put prenošena putem interneta.

■ Tijekom svoje inauguracije 20. siječnja 2009. godine Barack Obama jedržao ruku na istoj onoj Bibliji nad kojom i Abraham Lincoln tijekom svoje prisege. To je do sada najskuplja inauguracija u povijesti SAD-a. Za nju je utrošeno 150 milijuna dolara.

Hoće li Donald Trump dopustiti da tako ostane ili će se potruditi potrošiti više, vidjet ćemo već sutra.

…………………

PRIREDILA: Snježana STANIN

Snježana Stanin je nastavnica mentorica. Predaje fiziku u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje u Zadru. Jedna je od autora zbirki Fizika oko nas za 7. i 8. razred. Voditeljica je Županijskog stručnog vijeća fizike za osnovne i srednje škole Zadarske županije. Autorica je triju radijskih kvizova (više od 200 emisija).

 

Vezani članci
Školski portal: Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

… Marka ODAKA i Franje TAKAČA s ministrima obrazovanja, znanosti,…

Školski portal: Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta hoda od naše škole.…

Školski portal: Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena, energije i strpljenja za…

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta…

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena,…

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Vi znate kako upravljati ponašanjem, kako…

Postanak Zemljine atmosfere

Postanak Zemljine atmosfere

U svemiru ima najviše vodika i…