RAZNOLIKA ISKUSTVA IZ UČIONICE

10 najnervoznijih tipova nastavnika

utorak, 7. ožujka 2017.

U školama ne radi samo visokomotivirano nastavno osoblje, nego i mnogo raznih napetih tipova nastavnika. Mladi komičar Malte PIEPER zapisao je svoja iskustva s obrazovnim sustavom odmah nakon svoje mature prošle godine.

10 najnervoznijih tipova nastavnika

Izvukao je 10 najnapetijih tipova nastavnika.

1) SLABIĆ

Njemu nije lako u školi jer ga nitko ne shvaća ozbiljno. Kad uđe u učionicu, ne nastaje mir, a kolege ga doživljavaju kao kukavicu. Svakodnevno vodi borbu s učenicima i pokušava se osvetiti opširnim domaćim zadatcima, nenajavljenim testovima ili upisivanjem ocjena u imenik.

2) STROG

On je potpuna suprotnost slabićima. Zastrašuje učenike samom pojavom. Demonstrira svoju moć u svakom mogućem i nemogućem trenutku. Ako se učenici pobune, izriče kaznene zadatke i radove. Sramotno je da poneki imaju čak i bilježnicu u koju studiozno bilježe prijestupe učenika.

3) TIRANIN

Ovaj tip nastavnika ima posljednju riječ u učionici – i to po svaku cijenu. Izvodio je vrlo neugodne stvari poput bacanja bunta ključeva. U učionici vlada vojničkim stilom. U stvarnosti nije ništa postigao u vojsci, a vjerojatno je i povučen iz službe zbog fizičke nepodobnosti.

4) PAMETNJAKOVIĆ

Pametnjaković uživa poštovanje svojih učenika. To mu uspijeva uz pomoć mješavine simpatičnosti i autoriteta. Popušta učenicima, ali samo do određene granice. Njegov omiljeni trik: uspijeva privući pozornost učenika tako što tiho mrmlja sebi u bradu sve dok ne prevlada radoznalost i zavlada mir. Tada nastavlja s gradivom.

5) KOMPIĆ

Uglavnom je još mlad i ponekad se teško može razlikovati od starijih učenika. Oblači se po posljednjoj modi, a i njegova mimika i gestikulacija podsjećaju na učeničke. Problem je u tome što je zbog pretjerano prijateljskog ponašanja izgubio autoritet. Teško mu uspijeva steći poštovanje kolega. S vremenom najčešće sazrije ili se pred mirovinu pretvori u neku vrstu ljubaznog starijeg gospodina.

6) BOG

On svoje učenike smatra napornima i osjeća da je pozvan na veće stvari u životu. Ili je neshvaćeni umjetnik ili jednostavno univerzalni genij. Učenici zapravo stoje na njegovom putu k samoj kremi društva. Za njegove učenike ima nade: možda će jednog dana pokupiti svoje stvari i krenuti ostvariti svoj životni san.

7) LIJENČINA

Taj tip nastavnika se ne opterećuje školom. Kod njega nastava uvijek teče isto. On pronalazi zadatke malo prije sata ili jednim pogledom u knjigu. Ili preoptereti učenike izlaganjem referata ili puštanjem filmova. Domaću zadaću često zadaje u formi zadataka na zaokruživanje, kako bi imao što manje posla pri ispravljanju.

8) ŽIVI MRTVAC

Živi mrtvac je pojačana lijenčina. Poznaje ga svaka generacija. Možete ga primijetiti izdaleka i doživjeti svim osjetilima. Ima se što i vidjeti, osjetiti, čuti i namirisati.

9) ANGAŽIRAN

Voli svoj posao i nikad mu nije dosta škole. Angažiran je čak i izvan učionice, uvijek nešto organizira i posjećuje različite tečajeve. U izvannastavnim projektima i zajedničkim radovima on je uvijek tu i sve mu je „izuzetno važno“ i „jako zabavno“.

10) FRUSTRIRAN

Angažiran često postaje frustriran kad se njegova visoka očekivanja ne ispune. Često proziva učenike oborena pogleda, a njegovi tekstualni zadatci imaju ponekad morbidan sadržaj. U najgorem slučaju postaje rezigniran i povlači se školskim hodnicima praznog pogleda čekajući mirovinu.

..................

NAPOMENA:

  • Süddeutsche Zeitung – njemačke novine s najviše pretplatnika. Osnovane su 1945. godine. Te južnonjemačke dnevne novine izlaze u Münchenu, a poznate su po kolumnama s naslovnice koje se objavljuju anonimno.
  • Izvor: sueddeutsche.de
Vezani članci
Školski portal: Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

… Marka ODAKA i Franje TAKAČA s ministrima obrazovanja, znanosti,…

Školski portal: Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta hoda od naše škole.…

Školski portal: Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena, energije i strpljenja za…

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta…

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena,…

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Vi znate kako upravljati ponašanjem, kako…

Postanak Zemljine atmosfere

Postanak Zemljine atmosfere

U svemiru ima najviše vodika i…