USPJEH JE VJEŠTINA DA NAPREDUJEŠ OD POGREŠKE DO POGREŠKE BEZ GUBLJENJA ENTUZIJAZMA. - W. CHURCHILL

Pametno odustajanje

petak, 17. ožujka 2017.

Riječi NIKAD (ne smiješ) i UVIJEK (moraš) veliki su neprijatelji odgoja. Traže poslušnost, a ignoriraju okolnosti, potcjenjuju djetetovu sposobnost razmišljanja, ne potiču ga da nauči samostalno odlučivati i ...

Pametno odustajanje

...preuzimati odgovornost za vlastite odluke, samo odabrati ciljeve za koje se vrijedi boriti i one od kojih je bolje odustati... 

Kad vrednujemo učenikova postignuća zapravo vrednujemo trud i zalaganje koje je učenik uložio da bi naučio ono smo mu zadali, stakao potrebne vještine te ih naučio primijeniti. Nije jednostavno biti učitelj u društvu u kojem mediji promoviraju lažne vrijednosti, potiču iluzije o uspjehu preko noći i bez truda. Učimo učenike da budu marljivi, da ustraju, da ne odustaju.  Učimo ih da bi i  gubitnici jednoga dana postali pobjednicima da nisu prerano odustali. Citiramo im onaj legendarni Churchillov ratni poklič o neodustajanju: Nikad, nikad, nikad nemoj odustati! Učimo ih da je muka trenutna, a da je odustajanje zauvijek.

No, je li to s neodustajanjem baš tako jednostavno? Sjetite se stotina prilika u kojima ste se na vlastitoj koži uvjerili da je bilo mudrije odustati nego nastaviti. Nije točno da odustaju samo ljenčine i gutinici, i pobjednici odustaju! Zapravo, pobjednici cijelo vrijeme odustaju, ali odustaju od onoga što ometa, otežava, obeshrabruje, krade vrijeme... i ne približava ih cilju kojemu teže.

Treba djecu učiti pametno odustajati. Predivnu priču o vrijednosti pametnoga odustajanja ispričala je u svom šestminutnom TEDx govoru Rachael Horner, liječnica na odjelu hitne medicine sa University of New Mexico.  

Recept za pametno odustajanje bio bi, dakle:

1. Nauči odrediti svoje ciljeve, izdvojiti one koji su ti doista važni, vrijedni truda, oni za koje ti neće biti žao marljivo raditi, ma kako to bilo teško.

2. Od svih onih ciljeva koji nisu na popisu tvojih prioriteta odmah odustani. Ne odlaži odustajanje. Što više truda i vremena uložiš u neki beznačajni cilj, teže ti je od njega odustati. Rasipaš besmisleno svoju energiju umjesto da je fokusiraš i usmjeriš na ciljeve koji su ti doista važni.

3. Ne nerviraj se zbog pogrešaka koje putem napraviš. Iz svake nešto nauči i nastavi dalje.

Odustati? Ustrajati? U odgoju djece najteže je donositi DA – NE odluke. Odluke o odustajanju i neodustajanju ovise o mnoštvu okolnosti. Ohrabrujemo dijete da ne odustane ni prerano, ni prekasno, a potičemo ga da odustane kad radi nešto na svoju štetu. Odgoj se ne sastoji od priča o tome što je dobro, a što nije. Odgoj je pomaganje djeci da nauče razmišljati, propitkivati, procjenjivati, odabirati, odlučivati i preuzimati odgovornost za posljedice svojih odluka. 

Piše: Dinka JURIČIĆ

 

Vezani članci
Školski portal: Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

… Marka ODAKA i Franje TAKAČA s ministrima obrazovanja, znanosti,…

Školski portal: Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta hoda od naše škole.…

Školski portal: Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena, energije i strpljenja za…

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta…

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena,…

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Vi znate kako upravljati ponašanjem, kako…

Postanak Zemljine atmosfere

Postanak Zemljine atmosfere

U svemiru ima najviše vodika i…