ŽIVOT UČITELJICE

Što se dogodilo nakon što sam učenicima dala broj svog mobitela

srijeda, 29. ožujka 2017.

Nisam očekivala da će jednostavan čin poput zapisivanja mog broja mobitela na ploču izgraditi zajednicu, ali to je upravo ono što se dogodilo.

Što se dogodilo nakon što sam učenicima dala broj svog mobitela

Davanje učenicima mog broja mobitela nije bio moj izbor. Dio mog ugovora navodi da moram učenicima dati svoj broj. Ja poučavam u školi u kojoj je mnogo imigranata, što znači da većina naših roditelja nije u mogućnosti pomoći svojoj djeci oko domaće zadaće.

I stoga, uz pomalo neodobravanja, napisala sam svoj broj na ploču.

To je bilo prije deset godina, što znači da je otprilike više od 1000 osnovnoškolaca imalo konstantan pristup mom privatnom životu.

Do kojeg sam zaključka došla?

  • KORISTI PUNO NADMAŠUJU NEDOSTATKE

U deset godina primila sam samo dva šaljiva poziva, javilo mi se nekoliko roditelja, ali većina ih je prestala zvati nakon što sam ih podsjetila da je moj broj mobitela namijenjen samo učenicima.

S druge strane, dobijem mnogo poruka u vezi s domaćom zadaćom. Imam jednu učenicu koja mi voli poslati fotografiju svog rada da bi me pitala je li dovoljno napisala, što ponekad može biti malo naporno. Ali, većinu vremena učenici postavljaju dobra pitanja.

Ponekad dobivam pozive od učenika s pitanjima o stipendijama za privatne srednje škole. Katkad dobivam zahtjeve za preporuke za čitanje, a nekad su to pitanja o prihvatljivoj odori za školski koncert, izlet ili školski ples.

  • DJECA RADE VIŠE OD PUKOG POSTAVLJANJA PITANJA

Kad sam bila na porodiljnom dopustu, moji učenici su mi slali čestitke. Ako bih propustila neki dan u školi zbog bolesti, oni bi provjeravali jesam li dobro. Oni mi također daju do znanja kad pobijede na nogometnom turniru, ili mi pošalju slike svojih novih psića ili cipela ili slike svojih malih sestrica ili braće.

Nisam očekivala da će jednostavan čin poput zapisivanja broja mog mobitela na ploču izgraditi zajednicu, ali to je upravo ono što se dogodilo.

  • UZ TO, MOJI SADAŠNJI UČENICI NISU JEDINI KOJI MI SE JAVLJAJU

Moji bivši učenici me zovu kad imaju neku krizu nakon što su već napustili moju školu. Primila sam pozive kada je jedan od roditelja bio uhićen. Imala sam dugotrajne razgovore o prekidu ljubavne veze.

Jednom sam primila poziv od plavog telefona zato što im je bivši učenik dao moj broj. Jednom mi je učenik poslao sliku osipa na ruci svog brata i pitao me što da napravi. (Preporučila sam kortizon, zbog toga što je biti učiteljica engleskog u osnovi jednako kao i biti liječnik.)

Volim li provoditi svoje vikende pričajući s petnaestogodišnjacima? U redu, to nije moj prvi izbor. Ali, moji učenici trebaju nekoga tko im može pružiti novu perspektivu za niz životnih iskustava, a ja sam počašćena kad se obrate meni.

  • ISPALO JE DA JE MOJE PRVOTNO NEGODOVANJE POTPUNO NEOSNOVANO.

Da, zasigurno je gnjavaža kada vam jedanaestero djece pošalje poruku da bi vas pitala što je bilo za domaću zadaću (unatoč mojoj jasno naznačenoj politici da ću pomagati s domaćom zadaćom, ali samo ako znaju što je bio zadatak).

Ali, kad vas učenik kojem ste predavali prije tri godine pozove na svoj koncert – tada se to potpuno isplati.

........................

NAPOMENA:

  • We Are Teachers je online zajednica edukatora čija je misija inspirirati učitelje i pomoći im dijeljenjem praktičnih razrednih ideja, savjeta i učiteljskog humora.
  • Izvor: weareteachers.com
Vezani članci
Školski portal: Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

… Marka ODAKA i Franje TAKAČA s ministrima obrazovanja, znanosti,…

Školski portal: Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta hoda od naše škole.…

Školski portal: Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena, energije i strpljenja za…

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta…

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena,…

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Vi znate kako upravljati ponašanjem, kako…

Postanak Zemljine atmosfere

Postanak Zemljine atmosfere

U svemiru ima najviše vodika i…