MALE STVARI OD VELIKE POMOĆI VAŠIM NAJTIŠIM UČENICIMA

Iz pera sramežljive učiteljice: Kako pomoći sramežljivim učenicima?

utorak, 4. travnja 2017.

Ja sam sramežljiva. Da, to je dio mene koji osjećam da je toliko očit kada sam u društvu. Kada razgovaram s novim ljudima, osjećam da mi se obrazi žare i srce ubrzava.

Iz pera sramežljive učiteljice: Kako pomoći sramežljivim učenicima?

Veliki dio te sramežljivosti je prikriven. Kažem to jer su mi mnogi ljudi rekli da me nikad ne bi opisali kao sramežljivu. Ja svjesno prekrivam veliki dio svoje čudne nervoze.

Sjećam se svog trećeg razreda. Na kraju godine sam shvatila da ni jednom nisam podigla ruku da nešto kažem pred cijelim razredom!

Imala sam učitelje koji su me prisiljavali da govorim pred grupom učenika. Neki učitelji su bili od velike pomoći i pokušali su me potaknuti na nježan način. Zbog nekih učitelja sam se osjećala poniženo i poželjela sam se sakriti još dublje u svojoj ljušturi. Svi ti modeli su mi pomogli da oblikujem način na koji se odnosim prema svojim učenicima danas. Evo nekoliko stvari koje trebate imati na umu u interakciji sa svojim sramežljivim učenicima.

Ne govorite učenicima da su sramežljivi

Kad god bi mi netko ukazao na to, uvijek sam se osjećala osramoćeno i osjećala sam kao da svi gledaju u mene čekajući da progovorim. Grozno sam se osjećala sjedeći na mjestu u tjeskobnoj brizi da će svi primijetiti koliko se neugodno osjećam. Puno je bolje pohvaliti sramežljivog učenika kad smogne hrabrosti da progovori, kao i bilo kojeg drugog učenika. Nemojte od toga praviti veliku stvar.

Dajte učenicima mogućnost interakcije tihim signalima

To ne mora biti specijalan trik samo za sramežljive učenike. Kao što je navedeno, ako ih ističete, sramežljivost može samo postati gora. Dajte svim svojim učenicima mogućnost da koriste znakovni jezik (signal "razumijem", palac gore itd.). To ne samo da potiče više učenika na interakciju na nastavi, nego vam omogućuje da provjerite razumijevanje svojih najtiših učenika.

Dajte učeniku tihi znak prije nego ga prozovete

Ako primijetite da neki od vaših sramežljivih učenika želi nešto dodati, dajte mu mali znak kao što je stavljanje prsta na kut njihovog stola ili im namignite. To može odagnati onaj osjećaj srne pred svjetlima vozila. Uz pomoć malog upozorenja učenik će možda lakše pronaći riječi i smisliti odgovor.

Strateški prijatelji

Pobrinite se da vaši sramežljivi učenici sjede pokraj nekog s kim se mogu razumjeti i pored koga se mogu osjećati ugodno. To može jako puno pomoći kad je riječ o aktivnostima u parovima, grupnom radu itd.

Dodijelite posebne zadatke

Imate li neki zadatak koji zahtijeva interakciju s pojedincima, ali ne pred svima? Ako vam treba netko da upozori ili podsjeti neke učenike na nešto, sramežljivi učenici su savršeni za taj posao.

..................

NAPOMENA:

  • Autorica i vlasnica bloga je Alyssa SWANSON, učiteljica već šest godina s iskustvom rada u Internacionalnoj školi u Madridu.
  • Izvor: teachingandtapas.com 
Vezani članci
Školski portal: Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

… Marka ODAKA i Franje TAKAČA s ministrima obrazovanja, znanosti,…

Školski portal: Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta hoda od naše škole.…

Školski portal: Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena, energije i strpljenja za…

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta…

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena,…

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Vi znate kako upravljati ponašanjem, kako…

Postanak Zemljine atmosfere

Postanak Zemljine atmosfere

U svemiru ima najviše vodika i…