TKO PITA, NE SKITA

Što treba znati svaki maturant

petak, 7. travnja 2017.

Donosimo korisne informacije koje će vam olakšati stresne maturantske dane. Do prvih ispita državne mature ostala su dva mjeseca, a pripreme se zahuktavaju.

Što treba znati svaki maturant

Dolaskom proljeća kreće lov na dobre ocjene u školi, a paralelno se ponavlja davno naučeno (i zaboravljeno) gradivo.

U mnoštvu informacija, važnih obavijesti i "dojava", maturanti ponekad ne mogu razabrati što je važno, a što nije. U ovom članku donosimo 5 važnih stvari koje maturanti moraju znati kako bi uspješno položili državnu maturu.

1. KALENDAR POLAGANJA DRŽAVNE MATURE

Planiranje priprema počinje bacanjem pogleda na kalendar polaganja državne mature. Matura počinje 6. lipnja, a posljednji ispit se polaže 28. lipnja. Obavezni predmeti se polažu 16. lipnja (engleski jezik), 19. i 20. lipnja (hrvatski jezik) te 26. lipnja (matematika). Neslužbeni rezultati objavljuju se 12. srpnja, a rok za prigovore je do 14. srpnja. Konačni rezultati bit će objavljeni 17. srpnja 2017. Detaljni kalendar možete pogledati ovdje.

2. MATERIJALI ZA PRIPREMU OBAVEZNIH PREDMETA MATURE

Ne trebaju vam skupe pripreme ili priručnici za maturu da biste se kvalitetno pripremili. Postoje više ili manje poznate stranice na internetu koje potpuno besplatno pomažu maturantima da polože predmete državne mature.

Matematiku najbolje objašnjava Toni Milun koji je snimio je sate i sate videozapisa uz koje besplatno možete svladati i najteže matematičke zadatke. Svoje znanje možete provjeriti i na stranici prof. Mladena Srage.

Hrvatski jezik sastoji se od ispita i eseja. Institut za hrvatski jezik posebnu poddomenu stavio je u službu državne mature. Ekipa studenata kroatistike s Filozofskog fakulteta u Zagrebu pokrenula je portal Hrvatski jezik koji ima i poseban dio posvećen hrvatskom jeziku na maturi. Profesorica Antonia Sikavica Joler vodi stranicu Hrvatski na mreži, gdje se mogu pročitati brojni kvalitetni eseji te najčešće grješke koje maturanti čine na maturi.

Engleski jezik najbolje se svladava uz gledanje filmova i serija te slušanje glazbe, no na portalu Moja matura također možete provjeriti i usavršiti svoje znanje.

Puno skripti i provedenih ispita (čak 127!) možete naći i na portalu  http://srednjoskolci.studentski.hr uz prethodnu registraciju.

3. PRIJAVA I PLAĆANJE PRIJAMNIH ISPITA

Neki fakulteti i dalje provode prijamne ispite, a oni nisu besplatni. Provjerite na portalu Postani student rokove za prijavu i plaćanje prijamnih ispita da zbog nepažnje ne biste ostali bez mjesta na željenom fakultetu.

4. ORIJENTACIJSKA PREDAVANJA ZA FAKULTETE

Udruga srednjoškolaca Hrvatske će u travnju i svibnju za zainteresirane srednjoškolce organizirati orijentacijska predavanja za željene fakultete s naglaskom na one u sastavu Sveučilišta u Zagrebu. Predavači će biti studenti tih fakulteta koji će vam dočarati kako je studirati na njima te će biti otvoreni za sva vaša pitanja. Ako ste zainteresirani za orijentacijska predavanja, možete popuniti prijavnicu ovdje. Točno vrijeme i mjesto predavanja objavit ćemo naknadno i svima zainteresiranima poslati e-mail.

5. GRUPA NA FACEBOOKU MATURANTI 2016./2017.

Grupa ovogodišnje generacije maturanata broji već više od 6000 članova. U njoj možete naći svoje buduće kolege ili cimera, dobru skriptu te smiješne fotografije vezane uz školu, norijadu i ostale stvari koje vole mladi. Grupi možete pristupiti ovdje. [ IZ DRUGIH MEDIJA | srednjoskolci.studentski.hr ]

Vezani članci
Školski portal: Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

… Marka ODAKA i Franje TAKAČA s ministrima obrazovanja, znanosti,…

Školski portal: Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta hoda od naše škole.…

Školski portal: Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena, energije i strpljenja za…

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta…

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena,…

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Vi znate kako upravljati ponašanjem, kako…

Postanak Zemljine atmosfere

Postanak Zemljine atmosfere

U svemiru ima najviše vodika i…