ZABRINJAVAJUĆI PODATCI ISTRAŽIVANJA U KOJEM JE SUDJELOVALO 1507 UČITELJA

Trećina učitelja 'podnosi neki oblik online zlostavljanja'

srijeda, 19. travnja 2017.

Gotovo trećina učitelja (31 %) bila je podvrgnuta nekom obliku online zlostavljanja u protekloj godini, pokazuje nedavno istraživanje.

Trećina učitelja 'podnosi neki oblik online zlostavljanja'

Od trećine učitelja, 60 posto njih zlostavljali su učenici, a 50 posto roditelji. Istraživanje u kojem je sudjelovalo 1507 učitelja pokazalo je da čak i kad su učitelji prijavili zlostavljanje, u 45 posto slučajeva nisu poduzeti nikakvi koraci, a 38 posto učitelja smatra da je nužno prestati koristiti društvene medije zbog zabrinutosti za privatnost i zlostavljanja.

To istraživanje izazvalo je zabrinutost i zbog činjenice da učenici pristupaju online sadržaju seksualne prirode, dok 62 posto učitelja izvještava da njihovi učenici gledaju ili dijele takav sadržaj, s tim da je 16 posto tih učenika osnovnoškolske dobi.

Glavna tajnica sindikata učitelja Velike Britanije Chris KEATES rekla je: „Otkrića ovog istraživanja pokazuju užasavajuću sliku onoga što se događa u našim školama, gdje učitelji ne dobivaju nikakvu potporu iako su podvrgnuti užasnim razinama online zlostavljanja, dok učenici imaju gotovo nesputan pristup neprikladnom online sadržaju“.

Ukupno, 35 posto učitelja izvještava da učenici citiraju lažne vijesti ili lažne informacije s interneta kao činjenice u svom radu ili u razrednoj raspravi.

Chris Keats kaže da to otkriće „zabrinjava“ te da pokazuje moć koju internetske tvrtke imaju u oblikovanju javnog mišljenja, pogotovo među mladim ljudima.

U jednom slučaju član sindikata rekao je kako „neki učenici nisu došli u školu, što je rezultiralo histerijom, zato što su mislili da cestama haraju klauni ubojice s oružjima“.

„Zabrinjava to da je više od trećine učitelja imalo iskustvo s učenicima koji su citirali lažne vijesti ili netočne informacije koje su našli na internetu kao činjenice u svom radu ili tijekom razrednih rasprava“, rekla je Chris Keats.

„To pokazuje veliku moć koju tvrtke poput Facebooka i Googlea imaju u oblikovanju javnog mišljenja, pogotovo među mladim ljudima koji nikad nisu upoznali svijet bez interneta i koji su lošije opremljeni da bi analizirali informacije koje im se nude online i procijenili njihovu vjerodostojnost.“

„Važno je da djeca i mladi budu svjesni da nije sve što vide i pročitaju online stvarno.“

Chris Keats smatra da učitelji pokušavaju učenicima ukazati na opasnost lažnih informacija, ali dodaje da, kao i s drugim oblicima zlouporabe tehnologije, tvrtke koje pružaju online usluge moraju „preuzeti odgovornost za ono što je objavljeno na njihovim platformama i poduzeti korake kako bi oni koji zloupotrebljavaju te stranice odgovarali za to.“

Prošli mjesec Andreas Schleicher, direktor obrazovanja i vještina pri OECD-u, rekao je da bi u modernom digitalnom dobu škole trebale naučiti učenike kritički razmišljati i analizirati ono što pročitaju na društvenim medijima i news portalima.

........................

NAPOMENA:

  • TES je digitalna zajednica s više od 3,6 milijuna registriranih online korisnika u 279 zemalja i područja, te stoga najveća online mreža učitelja koja pomaže savjetovati, informirati te inspirirati edukatore diljem svijeta.
  • Izvor: tes.com
Vezani članci
Školski portal: Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

… Marka ODAKA i Franje TAKAČA s ministrima obrazovanja, znanosti,…

Školski portal: Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta hoda od naše škole.…

Školski portal: Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena, energije i strpljenja za…

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta…

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena,…

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Vi znate kako upravljati ponašanjem, kako…

Postanak Zemljine atmosfere

Postanak Zemljine atmosfere

U svemiru ima najviše vodika i…