VELIKA BRITANIJA: VARLJIVO ILI NE, ALI DVOJBE SU TU

Stručnjak kaže: 'Minecraft nije pogodan za korištenje u školama'

srijeda, 19. travnja 2017.

Minecraft je postao nevjerojatno popularan i svestran alat koji učitelji mogu koristiti u učionici, ali Tom BENNET, stručnjak i savjetnik Vlade Velike Britanije, smatra da Minecraft šteti učenju.

Stručnjak kaže: 'Minecraft nije pogodan za korištenje u školama'

Tom Bennet je direktor tvrtke researchED i predsjednik biheviorističke grupe Odjela za edukaciju Velike Britanije. Njegov posao je i savjetovati vladu o razrednom ponašanju. Bennet je protivnik korištenja Minecrafta u učionicama.

U razgovoru za Times Bennet je rekao: „Nisam ljubitelj Minecrafta u poučavanju. Meni to izgleda kao samo još jedna smicalica koja će stati na put pravom učenju.“

„Ja bih učiteljima rekao sljedeće: 'Trebate li koristiti ovu igru ili možda postoji nešto što je jeftinije i bolje – poput knjiga?' Nudeći igru i takav način učenja nekog predmeta, vi zapravo riskirate da se djeca fokusiraju na pogrešnu stvar.“

Prošle godine izišlo je edukacijsko izdanje Minecrafta – Minecraft: Education Edition, nakon šestomjesečnog probnog razdoblja u kojem je više od 50.000 učenika i učitelja diljem svijeta testiralo taj softver.

Za razliku od regularne verzije igre, Education Edition je posebno oblikovan za upotrebu u školama, a omogućuje učiteljima da kreiraju interaktivne lekcije i vode učenike kroz koncepte putem „činjenja“ umjesto pukog pamćenja napamet.

Bennetovi komentari podcjenjuju vrijednost koju Minecraft donosi edukaciji, čak i izvan učionice. Londonski muzej je već koristio igru da bi oživio Veliki londonski požar iz 1666. godine, dok su istraživači pri Sveučilištu Hull stvorili MolCraft – minecraftovski "mod" za poučavanje molekularne kemije.

Bennet također predviđa vrijednost igranja u učenju općenito.

  • Istraživači pri RMIT Sveučilištu u Australiji otkrili su da igranje online igara čini djecu pametnijom jer im pomaže primijeniti njihove vještine.

Voditelj istraživanja, profesor Alberto Posso, otkrio je da su učenici koji su igrali online igre "gotovo svaki dan" osvojili 15 bodova iznad prosjeka na testovima iz matematike i 17 bodova iznad prosjeka u znanosti, na temelju australskog edukacijskog sustava.

Bennetovi komentari nisu dobro primljeni u zajednici računalnih developera u Velikoj Britaniji.

Ian Livingstone, suosnivač tvrtke Games Workshop i knjiga Fighting Fantasy, išao je tako daleko da je Benneta nazvao luditom zbog njegovog stava.

[Luditi su bili članovi pokreta koji se nazivao ludizam među engleskim radnicima početkom 19. stoljeća koji su, nezadovoljni uvjetima rada, i uništenjem tekstilnih strojeva protestirali protiv promjena koje je donijela industrijska revolucija, jer su se bojali da su njihova radna mjesta ugrožena.]

Microsoft je 2014. kupio tvrtku Mojang, koja je napravila Minecraft, a nastavlja raditi na igri da bi je učinio prilagodljivim edukacijskim alatom. [ IZ STRANIH MEDIJA | wired.co.uk ]

Vezani članci
Školski portal: Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

… Marka ODAKA i Franje TAKAČA s ministrima obrazovanja, znanosti,…

Školski portal: Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta hoda od naše škole.…

Školski portal: Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena, energije i strpljenja za…

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta…

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena,…

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Vi znate kako upravljati ponašanjem, kako…

Postanak Zemljine atmosfere

Postanak Zemljine atmosfere

U svemiru ima najviše vodika i…