SEDAM KORISNIH SAVJETA

Profesionalni e-mail bonton za učitelje

petak, 21. travnja 2017.

Komunikacija putem maila odavno nije luksuz, nego potreba. Često pišemo i odgovaramo na mailove ne uzimajući u obzir ton primjeren profesionalnom mailu.

Profesionalni e-mail bonton za učitelje

Bilo da komunicirate vezano za natječaj za posao ili s učenikom, profesionalna komunikacija putem maila vrlo je važna za učinkovitu komunikaciju, ali i korisna učenicima kao primjer pravilne komunikacije.

1) IZRADITE PROFESIONALNU E-MAIL ADRESU

Ako u profesionalnoj komunikaciji koristite privatni e-mail, morate biti oprezni s adresom koju koristite. Izradite adresu koja otkriva vaše ime tako da se primatelji maila ne moraju pitati od koga su ga primili. Izbjegnite nazive koji djeluju nezrelo ili neprofesionalno. E-mail adrese koje počinju s “xBsktbalLuverx” ili“bbygurl” vjerojatno nisu najbolji izbor.

2) NASLOV MAILA NEKA BUDE KRATAK I JASAN

Upišite naslov koji izravno ukazuje na temu vaše poruke. Ako je moguće, odaberite naslov koji zvuči poznato i profesionalno. Neka bude kratak jer ćete detalje ionako razraditi u sadržaju maila.

3)  ZAPOČNITE S PROFESIONALNIM POZDRAVIMA

Siguran način za započeti mail je „draga“ ili „pozdrav“ pa onda u nastavku ime osobe. Držite se te navike i kad komunicirate s učenicima. Mnogi učenici nisu upoznati s pravilima profesionalnog pozdravljanja i često će se javiti učitelja neformalnim „Bok“. Bilo to namjerno ili nenamjerno, učenici bi trebali biti upoznati s profesionalnim načinom komunikacije.

4) VODITE RAČUNA O TONU I DUŽINI

Iako mail omogućuje vrlo brz i lak način komunikacije, potrudite se da bude što kraći jer ako je mail predug, vjerojatno je riječ o temi koju je potrebno raspraviti putem telefona ili u četiri oka. Obratite pozornost na ton u odnosu na osobu kojoj se obraćate. S kolegama je najbolje koristiti prijateljski i profesionalan ton, ali s učenicima je bolje biti malo krući. Pokušajte ne koristiti emotikone kao što su smileyji osim ako prigoda to zahtijeva, kao što je, recimo, dogovor o proslavi.

5)  PROVJERITE NAPISANO

Najveća je pogrješka slanje maila prije provjere. Ako je moguće, pišite važne mailove na laptopu ili stolnom računalu, a ne telefonu. Tako ćete imati bolji pregled onog što pišete.

6) ZAKLJUČITE S FRAZAMA PRISTOJNOSTI

Najsigurniji ste sa „s poštovanjem“, ali postoje i druge fraze koje se mogu koristiti kao što su „lijep pozdrav“ ili samo „pozdrav“.

7) KORISTITE POTPIS E-MAILA

Vaš potpis je način da pružite nešto više informacija o sebi. Trebao bi sadržavati vaše puno ime i prezime, titulu, školu ili tvrtku za koju radite i informacije za kontakt kao što su e-mail i broj telefona. Ako imate relevantnih linkova kao što je web stranica koja sadrži vaš portfolio, svakako ga uključite.

..................

NAPOMENA:

 

Vezani članci
Školski portal: Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

… Marka ODAKA i Franje TAKAČA s ministrima obrazovanja, znanosti,…

Školski portal: Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta hoda od naše škole.…

Školski portal: Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena, energije i strpljenja za…

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta…

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena,…

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Vi znate kako upravljati ponašanjem, kako…

Postanak Zemljine atmosfere

Postanak Zemljine atmosfere

U svemiru ima najviše vodika i…