Federalno natjecanje iz glazbe: „Brojne nagrade su dokaz kvalitete naših učenika“

utorak, 2. svibnja 2017.

„Glazbu živimo, ona dodiruje našu dušu“, kazao je Dževad Šabanagić, predsjednik Udruge glazbenih i baletnih pedagoga FBiH po završetku 20. Otvorenog federalnog natjecanja učenika i studenata glazbe – Čitluk 2017.

Natjecanju je domaćin bila Osnovna glazbena škola Brotnjo iz Čitluka, a prvi se put održalo na području Hercegovine. Ove su godine sudjelovali učenici iz više od 40 škola i ustanova koje se bave glazbenim odgojem i obrazovanjem iz BiH, ali i Republike Hrvatske.

Kada se glazba uvuče pod kožu, ona ostaje tu cijeli život. Glazba nije samo umjetnost, nego i govor, pismo koje razumiju svi ljudi,“ dodao je Šabanagić.

Gotovo 500 natjecatelja u ova četiri dana natjecalo se u disciplinama kao što su klavir, violina, violončelo, viola, solo pjevanje i udaraljke.

Učenici Osnovne glazbene škole Jakova Gotovca Novi Travnik su se vratili sa šest drugih, jednom trećom nagradom i dvije pohvale. Mlade, talentirane violinistice su i na ovom natjecanju potvrdile svoju kvalitetu osvojivši tri druge nagrade.  Novotravničanke Vanesa Fišić u predkategoriji i Lucija Grubešić u III. kategoriji, obje u klasi profesorice Dajane Karin Palavra te Maja Mišković u klasi profesorice Ljiljane Marić iz Područnog odjela Vitez. Program natjecanja su izvele uz glasovirsku suradnju profesorice Andrijane Lončarević.

Prvo sudjelovanje na natjecanju za Miu Dražetić i Enu Dujmović iz Područnog odjela Nova Bila bilo je više nego uspješno. U I. kategoriji glasovir, Mia i Ena su sa svojom profesoricom Lucijom Džepinom donijele dvije druge nagrade. Pohvalu u II. kategoriji glasovir dobio je Luka Popović u klasi profesorice Andrijane Lončarević.

Ovaj uspjeh je veliko ohrabrenje pred njihov odlazak na IV. Međunarodno pijanističko natjecanje u Smederevo.

Mirna Blaž se i sa ovog natjecanja u Područni odjel Vitez vratila s vrijednom nagradom. Osvojivši drugu nagradu u II. kategoriji glasovir, nastavlja uspješan niz osvojenih nagrada sa svojom profesoricom Ivonom Grebenar te za idući tjedan najavljuju odlazak na IV. Međunarodno pijanističko natjecanje u Smederevo.

Ništa manje nije vrijedna niti nagrada Ive Skopljak u I. kategoriji glasovir. Treće mjesto je velika nagrada za sav rad i trud koji je uložila zajedno sa svojom profesoricom Ivanom Kuzmanović.

Iz područnog odjela Busovača pohvalu je dobila učenica Dunja Petrušić u II. kategoriji glasovir u klasi nastavnice Ljubice Ljubos.

Brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima dokaz su kvalitete naših učenika“, istaknuo je domaćin Jure Sušac, ravnatelj Osnovne glazbene škole Brotnjo te dodao  kako je organizator natjecanja bila Udruga glazbenih i baletnih pedagoga Federacije Bosne i Hercegovine, pod pokroviteljstvom predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare.

Vezani članci
Školski portal: Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

… Marka ODAKA i Franje TAKAČA s ministrima obrazovanja, znanosti,…

Školski portal: Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta hoda od naše škole.…

Školski portal: Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena, energije i strpljenja za…

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta…

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena,…

Tableti su njima mašta, a u srcu su Silicijske doline

Tableti su njima mašta, a u srcu su Silicijske doline

U srcu Silicijske doline postoji škola…

Postanak Zemljine atmosfere

Postanak Zemljine atmosfere

U svemiru ima najviše vodika i…