Federalno natjecanje iz glazbe: „Brojne nagrade su dokaz kvalitete naših učenika“

utorak, 2. svibnja 2017.

„Glazbu živimo, ona dodiruje našu dušu“, kazao je Dževad Šabanagić, predsjednik Udruge glazbenih i baletnih pedagoga FBiH po završetku 20. Otvorenog federalnog natjecanja učenika i studenata glazbe – Čitluk 2017.

Natjecanju je domaćin bila Osnovna glazbena škola Brotnjo iz Čitluka, a prvi se put održalo na području Hercegovine. Ove su godine sudjelovali učenici iz više od 40 škola i ustanova koje se bave glazbenim odgojem i obrazovanjem iz BiH, ali i Republike Hrvatske.

Kada se glazba uvuče pod kožu, ona ostaje tu cijeli život. Glazba nije samo umjetnost, nego i govor, pismo koje razumiju svi ljudi,“ dodao je Šabanagić.

Gotovo 500 natjecatelja u ova četiri dana natjecalo se u disciplinama kao što su klavir, violina, violončelo, viola, solo pjevanje i udaraljke.

Učenici Osnovne glazbene škole Jakova Gotovca Novi Travnik su se vratili sa šest drugih, jednom trećom nagradom i dvije pohvale. Mlade, talentirane violinistice su i na ovom natjecanju potvrdile svoju kvalitetu osvojivši tri druge nagrade.  Novotravničanke Vanesa Fišić u predkategoriji i Lucija Grubešić u III. kategoriji, obje u klasi profesorice Dajane Karin Palavra te Maja Mišković u klasi profesorice Ljiljane Marić iz Područnog odjela Vitez. Program natjecanja su izvele uz glasovirsku suradnju profesorice Andrijane Lončarević.

Prvo sudjelovanje na natjecanju za Miu Dražetić i Enu Dujmović iz Područnog odjela Nova Bila bilo je više nego uspješno. U I. kategoriji glasovir, Mia i Ena su sa svojom profesoricom Lucijom Džepinom donijele dvije druge nagrade. Pohvalu u II. kategoriji glasovir dobio je Luka Popović u klasi profesorice Andrijane Lončarević.

Ovaj uspjeh je veliko ohrabrenje pred njihov odlazak na IV. Međunarodno pijanističko natjecanje u Smederevo.

Mirna Blaž se i sa ovog natjecanja u Područni odjel Vitez vratila s vrijednom nagradom. Osvojivši drugu nagradu u II. kategoriji glasovir, nastavlja uspješan niz osvojenih nagrada sa svojom profesoricom Ivonom Grebenar te za idući tjedan najavljuju odlazak na IV. Međunarodno pijanističko natjecanje u Smederevo.

Ništa manje nije vrijedna niti nagrada Ive Skopljak u I. kategoriji glasovir. Treće mjesto je velika nagrada za sav rad i trud koji je uložila zajedno sa svojom profesoricom Ivanom Kuzmanović.

Iz područnog odjela Busovača pohvalu je dobila učenica Dunja Petrušić u II. kategoriji glasovir u klasi nastavnice Ljubice Ljubos.

Brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima dokaz su kvalitete naših učenika“, istaknuo je domaćin Jure Sušac, ravnatelj Osnovne glazbene škole Brotnjo te dodao  kako je organizator natjecanja bila Udruga glazbenih i baletnih pedagoga Federacije Bosne i Hercegovine, pod pokroviteljstvom predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare.

Vezani članci
Školski portal: Evo što se dogodi kad škola plati nastavnike puno, puno više

Evo što se dogodi kad škola plati nastavnike puno, puno više

Sjajan učitelj može djetetu promijeniti život. To je činjenica koju…

Školski portal: Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Vi znate kako upravljati ponašanjem, kako potaknuti i inspirirati učenike,…

Školski portal: Iskusiti izazov i poraz

Iskusiti izazov i poraz

A sada je listopad. Prije je bio nadaren učenik s…

Evo što se dogodi kad škola plati nastavnike puno, puno više

Evo što se dogodi kad škola plati nastavnike puno, puno više

Sjajan učitelj može djetetu promijeniti život.…

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Vi znate kako upravljati ponašanjem, kako…

Iskusiti izazov i poraz

Iskusiti izazov i poraz

A sada je listopad. Prije je…

Tableti su njima mašta, a u srcu su Silicijske doline

Tableti su njima mašta, a u srcu su Silicijske doline

U srcu Silicijske doline postoji škola…

Postanak Zemljine atmosfere

Postanak Zemljine atmosfere

U svemiru ima najviše vodika i…