VRLO JE VAŽNO TIH NEKOLIKO ZAJEDNIČKIH MINUTA NA POČETKU DANA

Najvažniji dio školskog dana: jutarnji sastanak

petak, 12. svibnja 2017.

Ako ste imalo poput mene, možda već sad razmišljate o rujnu. Nakon mnogo, mnogo godina dočekivanja novih grupa djece mogu reći da postoji jedna stvar…

Najvažniji dio školskog dana: jutarnji sastanak

…koja nas je najbrže zbližila i dokazala se kao srce učionice, a to je jedna sasvim mala stvar: jutarnji sastanak.

Vrijeme za zajednicu je ono što će vas kraju školske godine voditi zajedno. Tih nekoliko zajedničkih minuta na početku dana najbolji je način da se povežete i prigrlite jedni druge.

Toliko je načina da to provedete! Slijedi nekoliko stvari koje trebate upamtiti kako biste uspješno uspostavili vlastitu verziju jutarnjeg sastanka.

PROSTOR ZA VAŠ SASTANAK je vrlo važan. Možda već imate mjesto gdje se okupljate kako biste čitali naglas. Važno je imati određeno mjesto. Kada okupite učenike na posebnom mjestu za sastanke, to sastanku daje na važnosti. Postojanje određenog mjesta za sastanak pokazuje da on ima vrijednost. Imala sam prijateljicu koja je dopuštala djeci da sjede u svojim klupama tijekom jutarnjeg sastanka. Djeca su za vrijeme sastanka pisala zadaću, čitala ili crtala. Meni to slabi učinak našeg posebnog zajedničkog vremena. Ja sam uvijek pozivala djecu da se okupe na tepihu. Ja bih sjela na mali tronožac da bih bila među djecom. Atmosfera u kojoj se odvija sastanak uvijek je opuštena, a budući da ja sjedim među njima, osjećamo se kao obitelj.

Uvijek započnem sastanak tako što pozdravim sve. Ostvarite kontakt očima. Primijetite novu frizuru, nove cipele ili slatku mašnicu. Potaknite djecu da se okrenu prema prijatelju, pozdrave, daju pet, rukuju se ili što god vam odgovara. Zatim je vrijeme za poruku ili temu sastanka. Ja obično napišem nešto i istaknem to na svom štafelaju da bih službeno započela sastanak. Uvijek napišem nešto kratko, kao što je asocijacija ili rečenica za razmišljanje ili citat o kojem možemo razgovarati. Moja omiljena aktivnost je smišljanje zabavnih rečenica za vježbanje homofona ili sinonima. Ponekad bismo koristili te riječi kako bismo dodali nekoliko opaski u naš zajednički dnevnik. Vidite kako sam otvorila sastanak superbrzom mini lekcijom?

Nakon pozdrava i otvaranja teme, najprije bih ja podijelila nešto s njima. Fotografiju iz časopisa, knjigu sa slikama, crtani film, nešto što sam naučila prethodnog dana, bilo što što se može podijeliti s drugima. Moji učenici najviše vole priče o mojih dvoje djece ili mački. Ovdje je riječ o tome da im dopustite da vide vašu privatnu stranu.

Nakon toga dolazi red na učenike. U mom razredu četiri-pet učenika na dan bi podijelilo nešto s nama. To može biti priča ili neka stvar koju su učenici donijeli za upotrebu u učionici. Postoji određeno vrijeme koje svaki učenik može iskoristiti. Potrebno je uspostaviti neke smjernice od početka, ali kasnije se rijetko javlja potreba da namećete pravila. Postavljajte pitanja i pokažite iskreno zanimanje.

Naravno, ima učenika koji žele govoriti svaki dan. Da bi vrijeme bilo pravedno raspodijeljeno, mi smo dodijelili dane. Svatko je znao koji dan je njegov red i mogao se, ako je to bilo potrebno, pripremiti. Što ako učenik ima nešto hitno priopćiti? Jednog dana jedan je učenik doživio prometnu nesreću na putu u školu. Naravno da je to morao podijeliti! Tako smo dodali i pravilo za hitne slučajeve. Imala sam i učenika koji je tvrdio da ima šest prstiju na nozi. Da, naravno da smo tražili da vidimo! Imali smo i učenika koji je podijelio s nama činjenicu da mu se otac iselio iz kuće.

Evo zašto mislim da je sastanak vrlo koristan: ništa ne spaja grupu ljudi brže i iskrenije od dijeljenja tuge i smijeha. Ako želite zbližiti djecu, potaknite ih da govore i upoznaju jedan drugoga. Tako mogu steći i drugačiju perspektivu života. Djeca počinju osjećati učionicu kao sigurno mjesto. Možda će nekoj djeci vaša učionica biti jedino mjesto u koje će imati povjerenja.

..................

NAPOMENA:

  • Minds in bloom – blog za učitelje, izvor kreativnih ideja i strategija za učionicu. Na blogu objavljuju mnogi gostujući učitelji ili blogeri.
  • Autorica članka je Carol, gostujući autor, inače autorica bloga Teachers Are Terrific.
  • Izvor: minds-in-bloom.com
Vezani članci
Školski portal: Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

… Marka ODAKA i Franje TAKAČA s ministrima obrazovanja, znanosti,…

Školski portal: Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta hoda od naše škole.…

Školski portal: Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena, energije i strpljenja za…

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta…

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena,…

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Vi znate kako upravljati ponašanjem, kako…

Postanak Zemljine atmosfere

Postanak Zemljine atmosfere

U svemiru ima najviše vodika i…