Split domaćin Mediteranskom festivalu knjige

petak, 12. svibnja 2017.

Potrebno je oživjeti zamrlo tržište i raditi na promidžbi knjige i čitanja

Split domaćin Mediteranskom festivalu knjige

Najveći dalmatinski grad Split je prvim Mediteranskim festivalom knjige upisan na prestižnu kartu gradova s književnim sajmovima.

Ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek otvorila je prvi Mediteranski festival knjige, koji je organizirala Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i Grada Splita.

Riječ je o iznimno važnom događaju zbog njegove mediteranske dimenzije. Hrvatska nedovoljno promovira suradnju na Mediteranu, pa smo kroz sajam pokrenuli prijevode i kontakte sa stranim književnicima i izdavačima“, kazala je ministrica, te dodala kako Split može postati prijestolnica knjige u građenju odnosa s mediteranskim partnerima.

U petodnevnom programu knjigoljupci su imali priliku uživati u raznolikim sadržajima, koji su se održavali na tri pozornice uz nekoliko programskih linija, koje je osmislio Kruno Lokotar, cijenjeni urednik te voditelj i programski koordinator nekoliko uspješnih književnih festivala.

Pored programa za odrasle koji je sadržavao predstavljanje poznatih naslova, panel rasprave i druženje s autorima, organiziran je i dječiji program u okviru kojeg je realizirana Gaturrova radionica crtanja stripa. Radionica je predstavljala izvrsno crtačko umijeće autora, humor i priču te komponentu srca koja je izuzetno važna u komunikaciji s djecom.

Očekujemo od svih aktera književnog lanca – od autora, prevoditelja, nakladnika i štovatelja knjige veliki angažman na promidžbi knjige i čitanja, s ciljem jačanja njene distribucije, bolje dostupnosti i oživljavanja zamrlog tržišta“, poručila je ministrica.

Posjetitelji su na splitskom Mediteranskom festivalu knjige imali priliku kupiti neke od najpoznatijih domaćih i svjetskih naslova po promotivnim cijenama, a izbora nije nedostajalo s obzirom da je sudjelovalo više od 60 nakladnika iz Hrvatske te je predstavljeno više od 10 tisuća novih naslova.

Predsjednik HGK-ove Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić istaknuo je da su na festivalu težište imali autori iz Splita i Dalmacije, koji su se u svojim djelima bavili Mediteranom.

„Ovaj je festival uvelike pomogao promijeniti negativne trendove i silaznu putanju hrvatskoga nakladništva“, zaključio je.

Vezani članci
Školski portal: Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

… Marka ODAKA i Franje TAKAČA s ministrima obrazovanja, znanosti,…

Školski portal: Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta hoda od naše škole.…

Školski portal: Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena, energije i strpljenja za…

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta…

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena,…

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Vi znate kako upravljati ponašanjem, kako…

Postanak Zemljine atmosfere

Postanak Zemljine atmosfere

U svemiru ima najviše vodika i…