SAD: PRODAJA KNJIGA RASTE, KNJIŽEVNOST JE U OPADANJU

Što se izgubilo u naciji koja čita sve manje literature?

četvrtak, 18. svibnja 2017.

Ove godine sam napokon podigao iskaznicu javne knjižnice u Los Angelesu. Knjižnice su za ljudsko znanje ključne ustanove, a opet su i knjižnica i znanje u opadanju u vremenu u kojem možemo pristupiti tolikoj količini znanja…

Što se izgubilo u naciji koja čita sve manje literature?

…putem jednog uređaja te na brojnim web stranicama naći svaku knjigu na popisu literature javnih knjižnica.

Prvi dan u svojoj lokalnoj podružnici stojim iza žene koja mora platiti 50 dolara zakasnine. Iza nje čovjek pokušava skupiti 20 dolara za zakasninu koju duguje. Pretura po džepovima, dolar tu, nekoliko kovanica tamo. Iznenađen sam. S tri tjedna vremena i brojnim mailovima upozorenja, kako netko može dopustiti da mu se to dogodi?

Naknada za zakasninu je svuda prisutna. U Alabami je nedavno najavljena najstroža kazna: zatvor. U gradu Athensu u okrugu Limestoneu u Alabami u javnoj knjižnici nedostaje knjiga u vrijednosti 200 tisuća dolara, stoga je lokalna administracija od toga napravila pitanje poreza: budući da kradete od poreznih obveznika, morate odslužiti kaznu.

Činilo se da digitalna revolucija prijeti uništenjem industriji fizičkih knjiga. To je u posljednje vrijeme odgođeno jer je prodaja knjiga čak porasla. Oko dvije godine i mene je držala digitalna revolucija, sve dok nisam shvatio da ne mogu podnijeti nedostatak intimnosti uz iPad. Nažalost, dok prodaja knjiga raste, književnost je u opadanju.

Washington post javlja da je čitanje romana, kratkih priča, poezije ili drame dosegnulo najnižu točku u posljednjih 30 godina. Samo 43 posto Amerikanaca pročita najmanje jedno književno djelo u godinu dana.

Postoji puno više proizvoda i platformi koje se natječu za vašu pažnju nego što ih je bilo prije 30 godina – popularnost videoigara je eksplodirala, filmovi su iz nečeg što se gledalo u kinu postali nešto što radimo kod kuće. Najveća promjena je internet, gdje je borba za vašu pozornost beskonačna.

Najveći problem danas je koncentracija. Novinar Nicholas CARR je primijetio da on i njegovi prijatelji nisu više u stanju pročitati knjigu. Čak je napisao knjigu o tome. Dok digitalna tehnologija pruža neograničeni izvor znanja, ona je istovremeno ukorijenjena u ometanju koncentracije.

Miran, fokusiran, neometan um zamijenjen je novim koji želi i treba usisati više informacija u jednom dahu, što više i brže, to bolje.

Postoji razlika između tvitanja i sporazumijevanja: prvome je cilj ispljunuti misao što je kraće i brže moguće, dok drugo zahtijeva dublje razmišljanje, sposobnost zadržavanja nijansiranih ideja u glavi i usvajanje cijelog krajolika mogućnosti.

Iako je dokumentarna literatura također vrlo korisna, literarna fikcija je najmoćnija zahvaljujući svojoj sposobnosti da probudi empatiju u čitatelja.

Književna fikcija je obično mnogo realističnija od popularne, ali u oba slučaja likovi potkopavaju predrasude i stereotipe. Oni nas uče vrijednostima socijalnog ponašanja kao što je važnost razumijevanja drugačijih od nas.

Mi smo u prijekoj potrebi za empatijom. Dok stojite u redu, podignite pogled i primijetite da svi pilje u svoje telefone. Bacite pogled na svoje okruženje u restoranu ili na putu. Naše navigacijske vještine, tjelesne i emocionalne, trpe veliku štetu zbog rastuće nemogućnosti da prepoznamo druge.

Zato tresem glavom u nevjerici kad netko kaže „Ne čitam“. Jednako sam zbunjen idejom da je fikcija samo za zabavu. Uživanje u čitanju je važno, ali svaka dobra priča je više od injekcije dopamina. Ona je sredstvo povezivanja koje nas podsjeća na naše mjesto u velikom svijetu koje nećemo nikad vidjeti u cjelini svojim očima. Ali, uz maštu, očima drugih, ući ćemo u srce neke kulture, okruženja, sudbine. To naš svijet čini potpunijim.

Uništavanje mašte stalnom zauzetošću je tragično i ni jedna kazna ne može nadoknaditi ono što smo izgubili kad shvatimo da je prekasno. „Pažnja, molim ”, skandiraju trenirana jata vrana leteći nad imaginarnim otokom Aldousa HUXLEYJA, pažnja koju izgleda nitko više ne pronalazi.

..................

Napomena:

  • Big think – stranica koja želi iz mora informacija izdvojiti bitno, sagledati cjelokupnu sliku i ciljati na pravo znanje.
  • Izvor: bigthink.com

 

Vezani članci
Školski portal: Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

… Marka ODAKA i Franje TAKAČA s ministrima obrazovanja, znanosti,…

Školski portal: Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta hoda od naše škole.…

Školski portal: Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena, energije i strpljenja za…

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta…

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena,…

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Vi znate kako upravljati ponašanjem, kako…

Postanak Zemljine atmosfere

Postanak Zemljine atmosfere

U svemiru ima najviše vodika i…