JOŠ MALO I LJETNE SU FERIJE, A DA BI POVRATAK U ŠKOLU NAJESEN PROŠAO GLATKO…

5 stvari koje možete napraviti prije ljetnih praznika

četvrtak, 25. svibnja 2017.

Kraj školske godine se bliži i većina nas već sanjari o dugim ljetnim danima i sunčanim plažama. Ljeto je iza ugla i znam da svi razmišljamo o zasluženom odmoru.

5 stvari koje možete napraviti prije ljetnih praznika

Bez obzira na to, nikad nije prerano početi razmišljati o sljedećoj školskoj godini. Znam, znam, tko želi razmišljati o sljedećoj godini kad ni ova još nije završila?

Učitelji vole uživati u svojim ljetnim praznicima, zar ne? Međutim, kolovoz brzo stigne, a s njim dolaze stres i panika. Kako ću pripremiti svoju učionicu na vrijeme? Gdje su oni plakati koje sam spremila? Zašto nisam bolje organizirana? Pomozite!

Ne bi li bilo lijepo kad bismo neke od tih briga mogli riješiti još i prije početka ljeta? E pa sad to i možete! Napravila sam popis stvari koje možete napraviti SAD da bi vam početak sljedeće školske godine prošao sa što manje stresa i panike. Još bolje, vaši učenici mogu vam pomoći s nekima od tih stvari!

NAPRAVITE POPIS PRIBORA

Razmislite o priboru koji ste koristili ove godine. Jeste li ostali bez nečeg? Jeste li poželjeli da imate više nečega? Neka vaši učenici naprave inventar predmeta u vašoj učionici, poput markera, bojica, kolažnog papira, ljepila, škara, itd. Naručite svoj pribor unaprijed tako da se ne morate time zamarati u kolovozu ili rujnu. Kad stigne, neka ga vaši učenici organiziraju u košare ili kutije.

PRIPREMITE SVOJE KOPIJE

Nema ničeg što me toliko unazadi u nastavi nego kad nemam kopije koje su mi potrebne. Kad bih imala mjesta i neku vrstu organizacijskog sustava koji bi funkcionirao, napravila bih kopije svega što trebam unaprijed za godinu dana. Ali, nažalost, najbolje što mogu jest pripremiti se za nekoliko tjedana unaprijed. To možete obaviti u školi i uštedjeti puno vremena najesen.

Razmislite o materijalima i radnim listovima koji su vam potrebni za barem prvih mjesec dana škole. Koje materijale će učenici ponijeti kući u prvih nekoliko dana? Što ćete koristiti za rad tijekom lekcije, a što za domaću zadaću? Zašto biste u kolovozu čekali u redu za fotokopirni uređaj? Obavite to sada! Kad napravite sve kopije, jednostavno ih spremite u mapu s oznakom „Početak školske godine“ i stavite je u ladicu svog stola.

FASCIKL ZA UČITELJA NA ZAMJENI

Koliko puta vam se dogodilo da ste se razboljeli i ostali nepripremljeni ove godine? Uštedite si puno stresa i sad napravite fascikl za učitelja na zamjeni. Iako još ne možete napraviti svoj razredni popis ili razmještaj sjedenja, možete dodati stvari poput ažuriranih razrednih pravila, procedura za hitne slučajeve, itd. Stavite unutra i nekoliko dodatnih radnih zadataka i aktivnosti za ispunjenje vremena koje se mogu koristiti u bilo koje doba godine.

UČENIČKE MAPE

Kad smo već kod mapa, evo nečeg što bi trebalo biti na vrhu vašeg popisa stvari koje morate napraviti – učeničke mape. Znate, one koje učenici nose kući svaki dan. Kupite svoje mape sada. Neka budu spremne i pri ruci, a sve što morate napraviti u kolovozu je napisati imena svojih učenika na njih. Nemojte zaboraviti napraviti nekoliko dodatnih za one koji kasne s upisom. Kad ste već kod toga, napravite i nekoliko kompleta papira koje stavljate unutra za učenike koji mogu stići kasnije tijekom godine.

Ovogodišnji učenici mogu vam pomoći sastaviti mape za učenike koji će stići najesen. Sad već znaju što ide unutra i kojim redom.

UKRASITE UČIONICU

Posljednje, ali ne i najmanje važno… U posljednjih nekoliko tjedana škole, dok skidate ukrase i radove ovogodišnjih učenika, zašto ne biste odmah izvjesili svoju ploču „Natrag u školu“ i nove ukrase? Taj zadatak uzima puno vremena tijekom planiranja lekcija, kad imate toliko drugih stvari o kojima morate razmišljati. Ne bi li bilo lijepo ušetati u već ukrašenu učionicu najesen?

Neće vam sve škole dopustiti da ostavite stvari na zidovima preko ljeta, ali ako vaša škola to dopušta, iskoristite to! Neka i vaši učenici sudjeluju. Oni mogu pomoći ukrasiti, izvjesiti plakate i sjetiti se dobrih novih ideja za buduće učenike.

Uvijek je najbolje biti spreman za bilo što u životu. Kao učitelji, sve što možemo napraviti da bismo uštedjeli vrijeme i unaprijed se pripremili iznimno je važno. Umjesto da provedete posljednji mjesec ljetnih praznika u brizi i stresu, pripremite se SAD i uživajte u tih posljednjih mjesec dana slobode!

………………..

NAPOMENA:

Portal Teachers Pay Teachers je zajednica koja se sastoji od milijuna edukatora koji žele s drugima podijeliti svoj rad, svoje uvide i svoju inspiraciju.

Izvor: teacherspayteachers.com

Vezani članci
Školski portal: Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

… Marka ODAKA i Franje TAKAČA s ministrima obrazovanja, znanosti,…

Školski portal: Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta hoda od naše škole.…

Školski portal: Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena, energije i strpljenja za…

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta…

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena,…

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Vi znate kako upravljati ponašanjem, kako…

Postanak Zemljine atmosfere

Postanak Zemljine atmosfere

U svemiru ima najviše vodika i…