DVA SU MOGUĆA OBJAŠNJENJA

Zašto se učiteljima tradicionalno darivala jabuka

četvrtak, 25. svibnja 2017.

Obavezno obrazovanje postoji tek od 19. stoljeća. Prije je odgovornost za obrazovanje djeteta padala isključivo na njegovu obitelj.

Zašto se učiteljima tradicionalno darivala jabuka

Obitelji višeg i srednjeg staleža unajmljivali su tutore ili su slali svoju djecu u privatne škole kojima su upravljali njihovi vlasnici. To ne znači da djeca iz nižih klasa nisu učila čitati i pisati. Najčešće su to činili kod kuće ili u školama koje je financirala crkva.

Neke obitelji su također uspijevale zajednički skupiti novac za obrazovanje svoje djece. Neki su se čak dogovarali s učiteljima da im se plati viškom proizvoda s obiteljske farme. Na primjer, u Danskoj i Švedskoj siromašni učenici iz farmerskih obitelji često su nosili u školu košare s krumpirom i jabukama (krumpir za prehranu, a jabuka se u to vrijeme uglavnom koristila za piće).

U Sjedinjenim Državama stvari su se promijenile uvođenjem raznih reformi 1800-tih godina. Reforme su zahvaćale pitanja od ispravnosti hrane, preko liječenja mentalno bolesnih do obrazovanja. Škole su se počele financirati iz javnih sredstava i postale su predmet kontrole kako bi se svoj djeci osigurale jednake obrazovne mogućnosti.

Do 1913. godine većina država u SAD-u zahtijeva da vlada plaća škole. Međutim, gradovi na slabo naseljenoj zapadnoj granici često i dalje nose odgovornost za plaćanje učitelja. Kao i prije, angažirali bi učitelje i osigurali prostor u kojem se održavala nastava, mjesto učitelja za život, gorivo za grijanje, a često i hranu. U takvim aranžmanima učenici su često dobivali zadatak pomoći nastavniku da održi školsku kuću, poput okupljanja subotom da bi se temeljito očistila škola.

Tradicija darivanja učitelja hranom nastavila se i nakon što je vlada preuzela odgovornost za financiranje škola na zapadu.

Ali, zašto školska djeca tradicionalno daruju jabuke svojim učiteljima? Kao što je navedeno, zabilježeno je da su djeca u Švedskoj i Danskoj donosila košare s krumpirom i jabukama. Zašto onda darivanje krumpira nije tradicija? Dva su općeprihvaćena odgovora.

PREMA PRVOJ TEORIJI, učitelji su često doživljavani kao moralni putokaz na živote djece. Uz to, "stablo znanja" u priči o Adamu i Evi iz Knjige postanka često je pogrješno označeno kao stablo jabuka. To je djelomično zahvaljujući Aquili PONTICUSU, prevoditelju iz drugog stoljeća koji je prevodio Stari zavjet s hebrejskog na grčki. Uzeo si je slobodu da stablo znanja označi kao stablo jabuka, iako izvorni tekst ne spominje jabuku. Vjerojatno je to učinio zbog činjenice da je prevodio za Grke i da su se u grčkoj mitologiji jabuke smatrale simbolom želje i uništenja.

DRUGA TEORIJA vezana je za nastavak darivanja jabukama. Jabuke su stigle u Sjevernu Ameriku čim je osnovana Jamestownova kolonija početkom 1600-tih. Te jabuke, za razliku od onih koje su danas u supermarketima, imale su gorak okus, ali su se mogle koristiti za proizvodnju jabukovače. Mnogi ljudi su jabukovaču smatrali sigurnijim napitkom od vode, jer široko rasprostranjena sanitacija pitke vode još nije postojala. Jabuke su također procvjetale u različitim klimatskim uvjetima, pridonoseći popularnosti ploda.


Sveobuhvatne društvene reforme koje su dopustile da škole i obrazovanje postanu regulirani također su veliki problem za jabuke. Pokret protiv konzumacije alkoholnih pića koji se protezao od sredine 19. do početka 20. stoljeća nastojao je eliminirati konzumaciju alkohola u Sjedinjenim Državama. Uzgajivači jabuka trudili su se nanovo brendirati jabuku da ne bi bili kontroverzni. Pažljiva kultivacija prouzročila je da plod izgubi svoj gorak okus i postane sve slađi i slađi sa svakom novom generacijom jabuka.

Marketinške kampanje također su odigrale ulogu u novom imidžu jabuke. Oživljene su izreke poput „Jabuka na dan, doktor iz kuće van“ i korištene za popularizaciju jabuke kao zdrave namirnice. Dakle, teorija kaže da su učenici i roditelji koji su željeli udobrovoljiti učitelja vidjeli jabuku kao dobar način za to. Osim toga, uvijek radije darujte jabuku nego nešto poput krumpira.

..................

NAPOMENA:

  • TodayI Found Out – stranica pokrenuta 2010. s idejom da je dobro naučiti nešto novo svaki dan. Donosi dnevnu dozu zanimljivih činjenica o različitim temama.
  • Izvor: todayifoundout.com

 

Vezani članci
Školski portal: Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

… Marka ODAKA i Franje TAKAČA s ministrima obrazovanja, znanosti,…

Školski portal: Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta hoda od naše škole.…

Školski portal: Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena, energije i strpljenja za…

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta…

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena,…

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Vi znate kako upravljati ponašanjem, kako…

Postanak Zemljine atmosfere

Postanak Zemljine atmosfere

U svemiru ima najviše vodika i…