SJAJAN UČITELJ MOŽE DJETETU PROMIJENITI ŽIVOT

Evo što se dogodi kad škola plati nastavnike puno, puno više

petak, 30. lipnja 2017.

Što se dogodi kad učitelji imaju plaće u rangu s liječnicima i odvjetnicima? Gle čuda, učitelji rade i učenici uče više i bolje.

Evo što se dogodi kad škola plati nastavnike puno, puno više

Sjajan učitelj može djetetu promijeniti život. To je činjenica koju mnogi ljudi znaju iz iskustva, stoga se često postavlja pitanje: ako su kvalificirani nastavnici tako dragocjeni, zašto ih ne plaćamo više? Ako liječnici, odvjetnici, bankari i programeri već u prvoj godini zaposlenja mogu zaraditi sto tisuća dolara godišnje, zašto su učitelji u najskupljem gradu za život plaćeni samo 64 do 74 tisuće na godinu?

Pet godina jedna je osnovna škola na Mahattanu provodila radikalan eksperiment plaćajući učitelje puno više. The Equity Project plaćao je učitelje 125 tisuća dolara na godinu, s ekstra bonusima koji se temelje na rezultatima. Od učitelja se očekivalo da radi više sati te preuzima malo veće razrede, tražilo se pohađanje četiri tjedna profesionalnog razvoja i redovna evaluacija njegovog rada.

Rezultat? Prema pisanju Wall Street Journala, prve studije pokazale su da taj dugoročni eksperiment daje rezultate. Istraživanje Mathematica Policy Researcha, koje su platili Bill i Melinda Gates, usporedilo je 480 učenika te škole s rezultatima obližnje javne škole koja je isprva ostvarivala slične rezultate na testu, a pohađaju je djeca sličnog ekonomskog statusa i drugih demografskih značajki. Wall Street Journal piše:

„Nakon četiri godine učenici osmog razreda privatne škole ostvarili su rezultate u matematici jednake rezultatima učenika starije godine. Istraživanje pokazuje da su učenici privatne škole stekli znanja u prirodnim predmetima koje odgovara dodatnoj godini učenja i u engleskom jeziku dodatnih pola godine.“

Bilo je izazova. Jedan od njih je zadržavanje učitelja. Od 43 posto učitelja koji su prošli strogi razgovor za posao, 47 posto ih je izdržalo samo prvu godinu. Većinom je to zato što ih nisu zvali natrag. The Equity Project se ne pokušava suočiti s izgaranjem i zadržavanjem učenika. Dok su učenici The Equity Projecta imali u prosjeku bolje rezultate od svojih susjeda, samo ih je 43 posto prošlo državni test iz matematike 2013. godine.

Škola je, da bi mogla isplatiti visoku plaću učiteljima, morala napraviti neke kompromise poput većih razreda i manje administrativnog osoblja. Također, ravnatelj je plaćen manje nego učitelji kako bi ih se potaknulo da ostanu u učionici.

Iako nije jasno bi li model The Equity Project funkcionirao svugdje, jasno je da viša plaća sjajnim učiteljima može biti jednostavno rješenje koje bi trebalo dodati kompliciranoj raspravi o školskoj reformi.

..................

NAPOMENA: 

  • Fast Company – poslovni magazin s naglaskom na inovativnim idejama, tehnologiji, liderstvu i dizajnu.
  • Izvor: fastcompany.com

 

Vezani članci
Školski portal: Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

… Marka ODAKA i Franje TAKAČA s ministrima obrazovanja, znanosti,…

Školski portal: Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta hoda od naše škole.…

Školski portal: Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena, energije i strpljenja za…

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta…

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena,…

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Vi znate kako upravljati ponašanjem, kako…

Postanak Zemljine atmosfere

Postanak Zemljine atmosfere

U svemiru ima najviše vodika i…