Zašto lijepo prezentirana hrana ima bolji okus?

srijeda, 28. rujna 2016.
Zašto lijepo prezentirana hrana ima bolji okus?

HranaIstraživanjem je dokazano da hrana koja je lijepo posložena na tanjuru ima bolji okus. Ne morate biti umjetnik ili znanstvenik da biste bili vrlo dobar kuhar, no u kuhanje je uključena  i umjetnost i znanosti te je istodobno tehnički i kreativan proces. Bili neko jelo izgledalo privlačnije ili ukusnije ako bi sastojci toga jela bili umjetnički posloženi imitirajući neku apstraktnu sliku? Sudeći prema današnjim trendovima i cijenama koje su ljudi spremni platiti za umjetnički aranžiranu hranu, odgovor je potvrdan.

Jedan je kuhar odlučio napraviti laboratorijski eksperiment koji je objavljen u časopisu Flavour. Charles Michel talentirani je kuhar, ali i znanstvenik koji radi na Sveučilištu u Oxfordu, gdje istražuje kako se ljudska osjetila stapaju da bi stvorila jedinstveno iskustvo svijeta.

U jednom je od svojih eksperimenata Michel želio otkriti kakav utjecaj ima umjetničko prezentiranje i aranžiranje hrane na očekivanja i iskustva posjetitelja restorana. Njegova je metoda bilo posluživanje  salate napravljene prema složenom receptu od sedamnaest dijelova pripremljenih na tri različita načina i to za šezdeset ljudi.

U prvoj je prezentaciji svaki sastojak salate bio uredno i zasebno aranžiran. U drugoj je prezentaciji salata bila jednostavno bačena i poslužena na sredini tanjura. Treća je prezentacija izgledala poput apstraktne slike Vasilija Kandinskog. Sudionici eksperimenta, iako nisu znali da je jelo bilo nadahnuto umjetničkim djelom, ocijenili su „Kandinski salatu“ privlačnijom  i ukusnijom. Bili su spremni i platiti više za nju.

Iako nisu znali ništa o tome da je nadahnuće za jelo bilo umjetničko djelo, sudionici su intuitivno prepoznali umjetnički obrazac u hrani.

Vezani članci
Školski portal: Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

Sveučilište u Mostaru školama nudi platformu za održavanje nastave

… Marka ODAKA i Franje TAKAČA s ministrima obrazovanja, znanosti,…

Školski portal: Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta hoda od naše škole.…

Školski portal: Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena, energije i strpljenja za…

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Na tržnici se zaista može naučiti mnogo toga

Nalazi se na samo pet minuta…

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

Učitelj u borbi protiv iscrpljenosti

…da mi pomažu sačuvati mrvicu vremena,…

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Što se događa kad učenici koriste tehnologiju bolje od učitelja?

Vi znate kako upravljati ponašanjem, kako…

Postanak Zemljine atmosfere

Postanak Zemljine atmosfere

U svemiru ima najviše vodika i…